Ny teknik i dræn skal måle udledning fra landbruget

Højteknologifonden investerer nu i et projekt, der skal udvikle en målemetode, der kan hjælpe landmænd med at overvåge udledning fra dræn

Restriktioner for, hvor meget den enkelte landmand må gøde sign mark – og indførelsen af randzoner – er i dag baseret på vurderinger, stikprøver og generelle beregninger. Det sker uden konkrete tal for den enkelte marks udledning.

Sådan lyder det fra Teknologifonden, som derfor har sat sig for at udvikle en ny metode til vandkvalitetsovervågning. Der bliver tale om en ny måleteknologi i dræn og grundvand.

Ifølge Højteknologifonden opsættes prøvetagningsudstyret i for eksempel dræn fra marker. Dermed kan landmanden selv holde øje med, om der udvaskes for meget nitrat eller andet fra marken.

- Visionen er, at landmanden i fremtiden kan udføre cost-effektiv egenkontrol og dermed tilpasse niveauet for de forskellige stoffer, så der ikke gødes mere, end planterne kan optage, oplyser Højteknologifonden.

Erhvervspostdoc Anders Lindblad Vendelboe, der skal videreudvikle og afprøve teknologien, forklarer, at teknologien giver en ny tilgangsvinkel inden for vandkvalitetsovervågning:

- Landbrugsproduktionen kan så tilpasses og optimeres på robuste arealer, samtidig med at kravene til udledning overholdes. På samme måde kan recipienter i sårbare områder beskyttes, siger Anders Lindbland Vendelboe i en pressemeddelelse.  

Læs også