Gjerskov: Alle troede vi ville have vandplaner i år

Det er kommet bag på fødevareminister Mette Gjerskov (S), at første generations vandplaner ikke når at blive vedtaget i år, siger hun.

Da fødevareminister Mette Gjerskov i marts sendte en pressemeddelelse ud om, at EU har givet grønt lys til randzonekompensationen efter vandplanerne i december sidste år var erklæret ugyldige, var det med den klare forventning, at der i år ville forelægge gyldige vandplaner.

Og det er også derfor, at hun gentagne gange har garanteret, at landmænd vil få deres randzonekompensation.

Det fortæller hun til Effektivt Landbrug i dagens avis oven på beskyldningerne, som Bæredygtigt Landbrug kom med tirsdag omkring vildledning af folketinget, og den måde som de mener, at Fødevareministeren har fejlfortolket et svar fra EU-Kommissionen.

Randzonekompensation udbetalt med EU's landdistriktsmidler er således afhængig af, at der eksisterer gyldige vandplaner. Siden har ministeren måtte lave en statsstøttet randzoneordning, hvor et, ind til videre, ukendt antal landmænd, der vil ramme et støtteloft, ikke vil kunne få kompensation for de udlagte randzoner.

Men det er vel ikke overraskende, at vandplanerne ikke når at blive klar i 2013 efter, at de blev kendt ugyldige sidste år?

- Jo, det er forholdsvis nyt, at vi har vidst, at de skulle i høring i seks måneder. Alle havde forventet, at vi ville få vandplaner i år. Meget overraskende har det så vist sig, at det får vi ikke, og det er derfor, at jeg har været nødt til at finde en anden plan, siger Mette Gjerskov i dagens udgave af Effektivt Landbrug.

Læs her hvordan du får abonnement.

Læs også