Landmænds gæld daler

Ifølge Fødevareøkonomisk Institut kan det dog være problematisk, hvis det historiske fald i gælden skyldes, at landmænd ikke må låne penge

Landbrugserhvervets gæld toppede ved udgangen af 2010 med 355 milliarder kroner. Men for første gang i nyere tid falder gælden nu for alvor i dansk landbrug. Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at landbrugets gæld i løbet af 2011 faldt med 12 milliarder kroner til 343 milliarder kroner.

Direktør og institutleder ved Fødevareøkonomisk Institut Henrik Zobbe siger til Jyllands-Posten, at det for nogle landmænd er sundt at træde på bremsen.

Men han peger samtidig på, at det også kan indikere, at landmænd ikke kan låne penge til at investere i nye stalde og maskiner. Og det kan ifølge direktøren være problematisk, hvis stort set alle landmænd afskæres fra at investere.

- Hvis nettoinvesteringerne gennem en længere årrække er negative, nedslides stalde, maskiner og så videre, hvilket efterhånden vil hæmme udviklingen i erhvervets produktivitet, siger Henrik Zobbe til Jyllands-Posten.

Læs også