HTS: Vi er klar til at fratage landmænd retten til at sprøjte

Statsministeren gjorde i sin åbningstale i Folketinget klart, at regeringen ser alvorligt på brug af ulovlige sprøjtemidler.

Statsminister Helle Thorning Scmidt (S) har i dag holdt sin åbningstale i Folketinget. Her gjorde hun klart, at regeringen er klar til at stramme reglerne for de landmænd, der bruger ulovlige sprøjtemidler. Det sker for at sikre rent drikkevand.

- Danmark er et af de få vestlige lande, hvor man kan drikke grundvandet i hele landet. Men der er et problem. Gennem de seneste ti år er brugen af sprøjtegifte bare steget og steget. Vandboringer bliver lukket.

- Den tidligere regering lovede at gøre noget ved problemet. Men de gjorde langt fra nok, sagde Helle Thorning Schmidt i sin åbningstale, og forklarede, at det gør den nuværende regering så.

- Vi har skruet afgiften på sprøjtemidler sammen på en ny måde. De midler, der belaster miljøet mest, bliver markant dyrere. De midler, der belaster miljøet mindre, bliver billigere.

- Og som det næste skridt vil vi give højere bøder til dem, der bruger ulovlige sprøjtemidler. Vi vil trække penge fra deres landbrugsstøtte. Ja, vi er klar til at tage retten til at bruge sprøjtemidler fra dem, sagde Helle Thorning Schmidt, der derefter stillede sig selv spørgsmålet »hvorfor?«, som hun selv besvarede.

- Vores børn, børnebørn og oldebørn skal også have frisk vand fra hanen, lød det.

Læs også