To millioner kroner skal føre til skånsomme sprøjtemidler

Miljøministeriet vil give tilskud til virksomheder, der ønsker at sælge mindre miljøbelastende sprøjtemidler

Når danske landmænd og gartnere bekæmper ukrudt og skadedyr, skal der komme mindre miljøbelastende sprøjtemidler ud fra sprøjten.

Det mener miljøminister Ida Auken (SF) i hvert fald. Derfor er der i 2012 afsat to millioner kroner, som virksomheder kan søge, hvis de forsøger at få godkendt sprøjtemidler, der er bedre for miljøet end de nuværende på markedet. Det oplyser Miljøministeriet.

Miljøministeren peger på, at initiativet er taget, fordi Danmark har verdens bedste drikkevand – og sådan skal det også være fremover.

- Derfor ønsker jeg, at både de danske landmænd, gartnere og private haveejere får større mulighed for at bytte de mest kradse sprøjtemidler ud med mere miljøvenlige. Vi hjælper nu virksomhederne, så de får nemmere ved at udvikle sprøjtemidler, som belaster miljøet mindre end dem, vi kender til nu, lyder det fra miljøminister Ida Auken.

- Når vi hjælper virksomhederne, der ønsker at sælge skånsomme sprøjtemidler, så sikrer vi også, at der kan bruges mindre belastende midler i landbrug og gartneri. Dermed øger vi landmændenes og gartnernes lyst til at gå over til at dyrke økologisk, da mange af de alternative midler er så miljøvenlige, at de må bruges i økologisk produktion, tilføjer hun.

Sidste frist for at ansøge om at få del i de to millioner kroner er den 22. oktober.

Læs også