Traktortræk er sjovt

- Man lærer mange folk at kende og får et godt netværk, når man kører traktortræk, siger Bjarne Christensen, Ejlby, som i år for første gang

Når DM i traktortræk 2012 på finder sted lørdag den 15. september på dyrskuepladsen i Odense med 76 deltagere fra landboungdomsforeninger over hele landet, er en af de seks fynske kørere Bjarne Christensen fra Ejlby på Nordfyn. Han er med til DM for første gang.

Bjarne Christensen, der er 42 år, har grønt bevis fra Dalum Landbrugsskole. Og det der med at køre traktortræk er en gammel drøm, som begyndte at gå i opfyldelse i 2009.

- Jeg har altid drømt om at køre traktortræk og se, hvor meget der kan komme ud af en traktor, fortæller Bjarne.

- Det førte til, at jeg i 2009 købte en John Deere 4240, som jeg fik hjem fra Sjælland og begyndte så småt at køre med. Det startede rigtigt i 2010, så i år er det min tredje sæson som kører, men det er første år, jeg er med til DM. Ligesom de øvrige fynske deltagere kvalificerede jeg mig til DM ved regionskonkurrencen i Sønderborg sidst i juli.

Bjarne kører i standardklasse 4 (5.700 - 7.500 kg). Traktoren er optimeret inden for reglerne for standardtraktorer. Indsprøjtningspumpen er en original John Deere, men den er opdateret til en højere ydelse. Turboen, som var beregnet til traktorens motor på 7,5 liter, har han udskiftet med en - ligeledes original John Deere - turbo til en 16 liters motor. Det betyder, at mens den oprindelige turbo gav et ladetryk på 1,5 bar, bliver motoren nu "fodret" med luft med et tryk på cirka fem bar.

Endelig er den oprindelige 2-plade kobling udskiftet med en 5-pladet. Alt sammen originale John Deere reservedele. Resten af transmissionen - både gearkasse og bagtøj - er standard.

Mange forberedelser

- Jeg har været medlem af LandboUngdom i mange år. Det er en betingelse for at køre traktortræk, påpeger Bjarne.

- Der er mange forberedelser til et traktortræk. Alt skal ses efter, alle spændebånd og bolte spændes efter, og efter hvert tredje træk skifter jeg olie på motoren. Jeg får traktoren kørt til stævnet på en lastbil, eventuelt i samarbejde med andre kørere på egnen.

Oplevelser og netværk

- Traktortræk giver mange oplevelser, og man træffer mange folk, som man aldrig har snakket med før. Det giver et netværk med mange kontakter. Det er også rart med sådan et netværk, når noget går i stykker. Der er altid nogen, der ved, hvor man kan skaffe det, man mangler. For eksempel har jeg hentet reservedele i Jylland mange gange.

- Det er sjovt at være med, understreger Bjarne Christensen. Og jeg har ingen planer om at udskifte traktoren, som jeg kun bruger til at køre træk. Jeg fortsætter med det materiel, jeg har nu, og som jeg kender - bogstaveligt talt ud og ind!

Læs også