Jørn Jakobsen, Sæby, udvider til 1.400 søer med ny farestald samt ny stald med løbe- og drægtighedsafdeling.
Jørn Jakobsen, Bunkhulegaard midt mellem Hørby og Syvsten ved Sæby, har været klar til 2013 siden 2001, så det er ikke derfor, at han har bygget nye stalde.
Med nybyggeriet udvider han fra 750 søer med opdræt af 30 kilos grise til 1.400 søer.
- Vi havde en nedslidt løbeafdelingen og måtte stille os selv spørgsmålet: Hvad så? De faste omkostninger til produktionen bare stiger og stiger, og vi overvejede da også, om vi skulle stoppe, men det endte altså med, at vi tog skridtet, og nu har vi givet den en ordentlig én på hatten, fortæller Jørn Jakobsen.
Otte meter til loftet
Den nye farestald er bygget med stålspær og bygget i røde mursten, så den falder i med de eksisterende bygninger.
Spærkonstruktionen betyder, at der er otte meter til kip. I kippen er der monteret lysplader.
- Det er selvfølgelig et dyrere byggeri, men det er det værd, for vi bruger så mange timer der. Medarbejderne skal have nogle gode vilkår, siger Jørn Jakobsen om den lyse og luftige stald, hvor der er så meget lys, at der kan slukkes for det elektriske lys i dagtimerne og dermed spares penge på elregningen.
- Vi glæder os til at vise den her løsning frem. Det er både nyt og specielt, siger konsulent Kurt Jensen fra byggefirmaet Gråkjær, som har stået for råhusene og byggestyring.
Udformningen af bygningen gav også Jørn Jakobsen mulighed for at få vægventilation i stalden.
- Jeg synes, det virker bedre end diffus ventilation og giver et bedre miljø både for medarbejdere og grise, siger han.
Dybstrøelse i løbeafdelingen
De nye bygninger er på 3.500 kvadratmeter i alt, hvoraf 1.000 kvadratmeter er ny farestald og 2.500 er løbe- og drægtighedsafdeling til løsgående søer. Dermed er produktionsanlægget godkendt til UK-produktion, hvor kravet er, at søerne skal være løse hele tiden på nær i farestalden.
I løbeafdelingen har Jørn Jakobsen valgt, at søerne har adgang til et dybstrøelsesområde samt en hvileboks pr. so. På den måde opfylder han både kravet om, at søerne skal have adgang til halm, og de er løsgående.
- Det ville simpelthen tage alt for lang tid, hvis vi skulle gå og strø i hver enkelt boks, siger han.
Dybstrøelsesområdet er opbygget som et bassin med trapper langs siderne. På den måde kan søerne komme til og fra området, uanset hvor lav dybstrøelsesmåtten er.
Løse søer i drægtighedsstalden fungerer godt
I drægtighedsafsnittet, hvor der også er en hvileboks pr. so, opsættes der halmhække, mens der er spalter på gulvet.
- Vi synes, det er nemmest, hvis søerne kender systemet fra dag 1, så de ikke skal gå fra et system i løbestalden til et andet i drægtighedsstalden. Desuden finder de med det samme en rangorden, og så er der ro, siger Jørn Jakobsen.
Systemet i drægtighedsstalden er det samme, som han har i dag.
- Det fungerer rigtig godt, så derfor fortsætter vi med det. Det ville heller ikke fungere at have to forskellige systemer på bedriften, vurderer han.
Han er rigtig godt tilfreds med at have søerne gående løse.
- Det giver en god kondition og gode ben, siger han.