Er politisk stædighed vigtigere end faglighed og økonomisk ansvarlighed?

Læserbrev: Landbrug Nord har modtaget følgende læserbrev fra Lone Andersen, Formand Familielandbruget VEST-Jylland.

Læserbrev af Lone Andersen, Formand Familielandbruget VEST-Jylland 

Argumenter imod randzoneloven har fyldt alverdens sommermedier og med god grund. Frustrationen hos mine landmandskollegaer er voksende, da der hele tiden kommer langt flere spørgsmål end svar: Er EU- direktivet oversat og tolket forkert? Skal kommunerne varetage de mange spørgsmål om randzoneloven, som Natur og Erhvervsstyrelsen ikke kan svare på? Ja, det skal de, og det koster penge, og ingen penge har kommunerne nok af. Staten må jo betale kommunerne for opgaven, for ellers går det udover offentlig service såsom skoler og ældrepleje.

Er Fødevareministerens stædighed vigtigere end faglighed og økonomiske konsekvensberegninger? Ja, det lader det til, for randzoneloven koster uanede millioner af kroner for staten, som skal betales af os alle. Det koster kassen for frustrerede konsulenttimer. En regning som sendes videre til landmanden, og sidst, men ikke mindst, så koster det tid og ærgrelser hos langt de fleste landmænd. Utrolig dårlig politisk håndværk at vedtage noget, der koster masser af penge, ærgrelser og frustrationer, og stort set ingen effekt har.

Jeg ved, at Fødevareministeren ikke har manglet kvalificeret fagligt input inden lovens vedtagelse. Landbrug & Fødevarer og min egen organisation Familielandbruget VEST-Jylland har gjort alt for at klæde ministeren, hendes kollegaer og hendes embedsmænd fagligt på. Senest har vi sendt et brev til ministeren.

Randzonelovens virkning på miljøet er svært fagligt stof, som kan være meget indviklet at gennemskue for almindelige mennesker, som politikere jo er, og netop derfor er det ingen skam at blive klogere og udsætte lovens ikrafttræden.

Kære Mette Gjerskov: drop stædigheden, og lad faglighed og økonomisk ansvarlighed være altafgørende.  

 

Læs også