L&F's formand glæder sig over søgningen til fødevareuddannelserne igen i år er flot, men husker på, at der stadige er ledige pladser.
Igen i år kan de fleste af fødevareuddannelser
melde om stigninger i optaget. Og det er glædeligt for et videnstungt erhverv
som fødevareerhvervet, mener Landbrug & Fødevarer og dets formand, Niels
Jørgen Pedersen.
- Vi er et globalt orienteret erhverv, som
konkurrerer på viden. Hvis vi skal kunne øge vores eksport og klare os i den
internationale konkurrence og så samtidig være med til at løse nogle af de
store samfundsudfordringer omkring klima, sundhed og fødevareforsyning, har vi
brug for endnu flere specialister. Set i det lys er årets optag på de
videregående uddannelser meget positivt, siger Niels Jørgen Pedersen i en
pressemeddelelse.
Han mener, at der især grund til at glæde
sig over en stigning i 15 procent søgningen til Fødevarevidenskab på Københavns
Universitet. Ligesom en stigning på 25 procent i søgningen til Jordbrug,
fødevarer og miljø på Aarhus Universitet også er flot.
Der er brug for folk
Fødevareuddannelserne har dog stadig ledige
pladser. Og det er gode nyheder for ansøgere, der prioriterer mange
karrieremuligheder, når uddannelsen er færdig. Akademikerledigheden i Danmark
er på 6,06 procent, mens tallet for agronomer er 4,78 procent,
jordbrugsøkonomer 4,24 procent, og for mejeriingeniører er tallet helt nede på
2,38 procent
- Jeg vil gerne opfordre unge ansøgere, der
ikke har fået en plads endnu, til at vælge med fornuften og kigge derhen, hvor
jobudsigterne er gode. Og der er fødevareuddannelserne rigtige gode tilbud med
mange karrieremuligheder, eksempelvis i landbruget, på forskningscentre og i
fødevarevirksomheder, siger Niels Jørgen Pedersen.
Formandens eneste bekymring er
naturressourceuddannelsen på Københavns Universitet. Den kunne godt bruge flere
ansøgere. Om få år bliver der nemlig brug for mange flere kandidater med
speciale inden for miljø og plantevidenskab.