Landboformand kan ikke støtte randzone-boykot

Centrovice-formand Niels Rasmussen, der deltog ved Agerskov-mødet om randzoner tidligere på ugen, understreger, at han ikke støtter boykot.

Under randzonemødet på Agerskov Kro tirsdag aften i Sønderjylland, hvor cirka 300 landmænd var samlet, heraf flere landboformænd, blev der som refereret på forsiden af Effektivt Landbrug i går, stillet et spørgsmål fra Jens Peter Aggesen, der er en del af den såkaldte Agerskovgruppe, som havde arrangeret mødet.

Jens Peter Aggesen ville have at vide ved håndsoprækning, hvor mange af de tilstedeværende, som ville etablere randzoner. Ikke én rakte hånden op. I stedet tog Østlige Øers formand, og medlem af primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer, Povl Fritzner straks ordet, og sagde, at han i stedet er en af dem, som er tvivl om, hvad han skal gøre, og har brug for det »fjumreår«, som fødevareminister Mette Gjerskov (S) har stillet landmændene i udsigt, og som sikrer, at landmændene i tvivlspørgsmål i etableringen af randzoner undgår bøder i lovens første leveår.

Ifølge Centrovice-formand, Niels Rasmussen, der også sidder i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, og som også var til stede i Agerskov, var denne manøvre fra Povl Fritzner en måde at sikre at undgå at sende et signal til omverdenen, som han ville mene var meget uheldigt. Nemlig det, at landmænd i samlet flok har tænkt sig at bryde loven og lade være med at etablere dyrkningsfrie randzoner i 2013.

Ingen afstemning

Det er vigtigt for ham at understrege, at der altså ikke var tale om nogen afstemning på mødet i Agerskov om at etablere randzoner.

- Da Jens Peter Aggesen stillede spørgsmålet, da kiggede Poul og jeg på hinanden. Vi vidste begge godt, at det her er var et rigtigt dårligt afstemningstema i den forsamling. Der sidder mennesker i forsamlingen med så vidt forskellige forudsætninger, hvor loven får så vidt forskellig konsekvens. Det ville ikke være rimeligt at afkræve noget svar i offentligheden på det tema der, siger Niels Rasmussen.

Op til den enkelte

Han fortæller selv, at han ikke går ind for, at man boykotter randzonerne og bryder loven. Kan man ikke som landmænd forholde sig til, hvordan man skal overholde randzoneloven, som Niels Rasmussen ikke lægger skjul på, at han synes er helt forfærdelig, så fortæller han, at så har man jo fjumreåret, som i hvert fald det første år af lovens levetid sikrer landmændene mod bøder i tvivlspørgsmål.

- Hvordan den enkelte så har tænkt sig at forholde sig og bringe sig i konflikt med lovgivningen, det er sådan set den enkeltes egen sag. Men som seriøs organisation så vil vi aldrig nogensinde kunne anbefale, at vi skal overtræde loven. Det vil man aldrig nogensinde komme til at høre en lokal landboforening eller Landbrug & Fødevarer anbefale, siger Niels Rasmussen.

Læs også