Kritisk situation for landmænd uden adgang til bredbånd I Nord- Midt- og Vestjylland

Mindst fem Mbit internetforbindelse skal der til for at kunne opfylde myndighedernes krav. Det giver problemer efter Skylines konkurs.

En internetforbindelse på minimum fem Mbit er en nødvendighed for at danske landmænd kan overholde regler og forpligtelser i forhold til myndighederne. Derfor er det afgørende, at der er adgang til bredbånd over hele landet.

Det siger Ivan Munk, it-chef i Videncentret for Landbrug. Han er bekymret for den store gruppe af landmænd i Nord-, Midt- og Vestjylland, der efter konkursen i Skyline, som leverede trådløst bredbånd, ikke har mulighed for at få en tidssvarende opkobling til internettet. Mange af dem kan maksimalt forvente at få en forbindelse på to Mbit, men typisk vil hastigheden være mindre, nogle er tilbudt 0.7 Mbit ADSL eller en Mbit mobil.

- Som eksempel fortæller en landmand i Thyholm, at han i to måneder har haft dialog med fem bredbåndsselskaber uden at finde nogen mulighed, siger Ivan Munk.

 

Omfattende registrering

Landmændene skal ifølge lovgivningen levere en omfattende registrering af deres aktiviteter – og disse registreringer skal deles med myndighederne. Det gælder for eksempel i form af sprøjtejournaler, gødningsplaner og registreringer af dyreholdet.

- Myndighederne stiller krav om at kunne følge med i det enkelte landbrug, og derfor ligger en stor mængde data i store centrale databaser. Det er en smidig måde at sikre myndighederne adgang til de relevante data, men det kræver en båndbredde på minimum fem Mbit og meget gerne mere, for at landmændene kan få deres registreringer sendt til databaserne.

Ivan Munk peger videre på, at når landmanden skal indberette lovpligtige oplysninger til myndigheder, for eksempel i forbindelse med landbrugsstøtte, så sker det via webbaserede løsninger.

- Det er løsninger, som bearbejder detaljerede informationer om for eksempel markkort. Her er stor båndbredde helt nødvendig for at kunne afvikle programmerne. Og for en gruppe landmænd i Nord- , Midt- og Vestjylland er det altså aktuelt umuligt at få en stabil forbindelse med tilstrækkelig hastighed til at honorere kravene.

- Det er selvsagt et stort problem for den enkelte landmands muligheder for at efterleve love og regler. Derudover kommer så, at en dårlig forbindelse også på en række andre områder gør det meget besværligt at drive en effektiv virksomhed, siger Ivan Munk. 

Også regnskaber samt landbrugsrådgivning og søgning af information skal i høj grad ske via bredbånd, ligesom kontakt med Skat og andre offentlige myndigheder.

- Landbruget bør jo også kunne være en del af det »Digitaliserede Danmark«, siger Ivan Munk.

 

Læs også