Svin og mink slår rekord

Fremtiden ser atter lys ud for svine- og pelsdyrsproducenterne, hvis driftsresultat ventes at blive løftet i 2012 og 2013.

Videncentret for Landbrug kalder fremgangen for »historisk«

Driftsresultatet for en gennemsnitlig heltidsbedrift ventes at blive på mellem 550.000 og 600.000 kr. i både 2012 og 2013. Det viser den nye indkomstprognose fra Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer

En gennemsnitlig svineproducent ventes at nå et driftsresultat på omkring 640.000 kroner i 2012 og over én million kroner i 2013. Hvilket sidst skete i 2001.

Også pelsproducenter kan forvente et flot driftsresultat omkring to millioner kroner.

- Der sker nogle kraftige markedsforskydninger i øjeblikket. Priserne på svinekød og mælk bevæger sig i hver sin retning, og det afspejler sig tydeligt i de respektive driftsgrenes indtjening, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Videncentret for Landbrug.

Mælkeproducenternes kan desværre ikke forvente det samme, og ventes at opnå et resultat på omkring 100.000 kroner begge år.

 

Usikkerhed

Der er stor spredning i indkomsten mellem de forskellige producenter, og der er lidt større usikkerhed i prognosen for 2013 end vanligt på grund af nye regler for sohold.

Siden 2009 har landmændene holdt igen med investeringerne. Niveauet for investeringerne har ligget i underkanten af afskrivningerne, og værdien af produktionsapparatet har derfor ikke helt kunnet opretholdes, skriver Videncentret for Landbrug.

- Der er god brug for den større indtjening. Dels for at reducere landmændenes gæld og dels for at få gang i investeringerne igen. Under krisen har investeringerne ligget i dvale, og det har ofte været vanskeligt at finde finansiering. Nu begynder det at lysne for landmændenes indtjening inden for de fleste produktionsgrene, og det vil medvirke til at øge investeringerne igen, siger Klaus Kaiser.

Prognoserne for landbrugets økonomiske resultater udarbejdes af Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer. Prognoserne udkommer fire gange om året, og dækker en fremtidig periode på 1½ til 2½ år.

 

 

 

Læs også