Analyse: Fedtafgift koster 1.300 jobs

Dansk Erhverv og Landbrug & Fødevarer opfordrer politikerne til afskaffe fedt- og sukkerafgifterne.

En analyse fra Dansk Erhverv og Landbrug & Fødevarer viser, at fedtafgiften koster 1.300 arbejdspladser herhjemme over de kommende år. Dertil kommer godt 100 mio. kr. i udgifter til administration af afgiften hos landets fødevarevirksomheder.

Også den kommende sukkerafgift vil koste både vækst og job, forudser de to organisationer.

Derfor opfordrer Dansk Erhverv og Landbrug & Fødevarer i en fælles pressemeddelelse til, at både fedt- og sukkerafgiften afskaffes hurtigst muligt.

- Fedtafgiften betyder færre job i butikkerne, fordi danskerne som følge af prisstigninger køber færre varer i de danske butikker. Vi kan allerede nu se, at grænsehandlen er steget som følge af fedtafgiften. Desuden medfører afgiften en masse administrativt bøvl for virksomhederne, siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov.

Både fedt- og sukkerafgiften er indført under dække af, at de skulle hæve folkesundheden.

- Realiteten er, at det rammer sunde fødevarer som yoghurt og eksempelvis rødbeder, der pålægges store afgifter. Det er helt uholdbart, at en liter yoghurt skal stige med cirka fem kr. som følge af sukkerafgiften. Der er behov for et opgør med den slags afgifter, der indføres alene for at få penge i kassen, men ender med at koste både job og forringe konkurrenceevnen hos fødevarevirksomhederne, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

En afskaffelse af fedt- og sukkerafgiften har allerede været på bordet i regeringens forhandlinger om et skatteforlig. Dansk Erhverv og Landbrug & Fødevarer opfordrer politikerne til at gribe chancen:

- Benyt nu lejligheden til at afskaffe de to afgifter. Danmark har simpelthen ikke råd til at miste arbejdspladser og vækst i vores fødevarevirksomheder, lyder det fra de to organisationers direktører, Jens Klarskov og Søren Gade, der sammen med Fødevareforbundet og HK Handel de seneste dage har indrykket annoncer i de landsdækkende aviser med en direkte henvendelse til statsminister Helle Thorning Schmidt med samme budskab.

Læs også