Landbrugets økonomi er svagt forbedret

Danmarks Statistik kom tirsdag med tal for landbrugets økonomi i 2011. Tallene viser for andet år i træk en generel fremgang, og det glæder fødevareministeren.

Landbrugets bruttofaktorindkomst, der dækker over landbrugets indtjening, før der er betalt løn og renter på gæld, steg i 2011 med 0,3 milliarder kroner i forhold til 2010. Det svarer til en stigning på 1,4 procent.

Resultatet for 2011 er foreløbig opgjort til 25,7 milliarder kroner, mod 25,4 milliarder kroner i 2010.

Det er især høje kornpriser og salget af minkskind, som ligger til grund for den svage stigning i indtjeningen. Salgsværdien af korn steg således i 2011 med 32 procent til 12,4 milliarder kroner i forhold til 2010, og produktionsværdien af minkskind steg med 34 procent til 7,4 milliarder kroner i forhold til 2010. Svin steg med 12 procent, og mælk steg med fem procent.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) glæder sig over den mindre fremgang. Ikke mindst set i lyset af, at landbrugets bruttofaktorindkomst i 2009 var helt nede på 18,3 milliarder kroner.

- Det er glædeligt, at landbruget fortsat har fremgang. Det er forhåbentlig et tegn på, at økonomien er ved at blive mere stabil, så vi går flere år med overskud i møde, og flere landmænd fremover kan sove trygt om natten, siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

Omkostninger steg
At stigningen i landbrugets bruttofaktorindkomst ikke er større, end 1,4 procent i 2011 på trods af de store værdistigninger til de fleste salgsprodukter, skyldes, at omkostningerne i 2011 er steget. Landmændene brugte således 4,4 milliarder kroner mere til foder i 2011 sammenlignet med 2010. Priserne på gødning steg samtidig også samlet set med 41 procent fra 1,6 milliarder kroner til 2,4 milliarder kroner i 2011.

- De seneste års krise har vist os, at det er nødvendigt at udvise rettidig omhu, når det går godt, så vi kan gå fremtiden i møde med et solidt økonomisk fundament og en fornuftig plan. Det er blandt andet derfor, at regeringen vil give landbruget mulighed for at satse mere på nye energikilder og bæredygtighed i fremtiden, siger Mette Gjerskov videre.

Hun mener, at Danmark skal være helt i front i bestræbelserne på at gøre landbruget grønnere, styrke eksporten og skabe jobs.

Læs også