Giv os ejerskab

Medlemmer mangler genklang i deres egen forening. Det kom frem, da Landboforeningen Kronjylland holdt generalforsamling.

- Det eneste mandfolk i L&F er en kvinde i øjeblikket. Vi skal kunne finde os selv i vores organisation. Det er svært, sagde bestyrelsesmedlem Kristian Søberg i debatten ved Landboforeningen Kronjyllands generalforsamling i Søften.

Han hentydede dermed til Herdis Dam, der har været med til at melde Nordsjællands Landboforening ind i Bæredygtigt Landbrug. Hans synspunkter blev støttet af flere i debatten, mens andre støttede formand Anders Laustsens Axelborg-tro linje.

I sin beretning havde formand Anders Laustsen advaret imod at bruge krudtet på at slås internt i landbruget. Men han sagde også, at arbejdet fra Axelborg ikke var let at synliggøre.

- Giv os ejerskab til foreningen. Det mangler vi. Det er ingen succes, når kun ti procent af medlemmerne møder frem her, svarede Christian Nyvang.

Mangler konkrete bud fra L&F
I beretningen harcelerede formanden også over forskelsbehandlingen af landbrug i Tyskland og Danmark. Og han understregede om landbrugets situation:

- Vi kan ikke klare flere byrder og afgifter nu. Vi er kun lige ved at få pusten efter den værste krise siden 30’erne.

Formanden kritiserede, at det offentlige system går ind for at straffe frem for at rådgive. Han påpegede, at det er dræbende, når unge mennesker ved etablering skal bruge mellem 500.000 og en million kroner blot på handelsomkostninger og tinglysninger, og han påpegede også, at både den økonomiske situation og risikoen for en razzialignende kontrol var meget frustrerende for landmændene.

Den tidligere formand Karl Christian Kirketerp understregede, at landmændene gerne vil være med til at løse udfordringerne, hvis der bare kommer faglighed ind i beslutningerne fra politikernes side.

Landboforeningen Kronjylland bruger mange kræfter på dialog med de fire kommuner i foreningens område: Mariagerfjord, Randers, Århus og Favrskov.

Mens den hidtil meget udskældte Mariagerfjord fik prædikatet tåleligt, Randers den bedste dialog og Århus udfordrende fik Favrskov bundkarakter. Kommunen har da også hele tiden ligget meget dårlig ved opgørelserne over hvor mange husdyrbrugsgodkendelser, der bliver lavet i kommunerne.

Flere landmænd fulgte kritikken op. Mens Charlotte Green, Favrskov Kommune, forsikrede, at der var ledelsesmæssig fokus på området, og man ville leve op til kravene pr. 1. januar.

- Og nu tror vi også selv på det, tilføjede hun.

- Hvilken 1. januar? Det har jeg hørt i fem år, sagde svineproducent Ole Sejr.

Næstformand Erik Poulsen understregede, at kommunens mål om at halvdelen af kommunens gylle kunne komme igennem biogas sagtens kunne nås inden 2020, fordi gyllen simpelthen forsvinder fra kommunen.

Læs også