Økologisk biogasanlæg skal nu realiseres

Efter Folketingets vedtagelse af en ny energiaftale er der kommet vished for økonomien i at producere biogas, og det har sat gang i planerne om at etablere et økologisk biogasanlæg i forbindelse med det eksisterende biogasanlæg Linkogas vest for Rødding.

En arbejdsgruppe af fem økologiske landmænd har undersøgt mulighederne i det sidste års tid med hjælp fra Videncentret for Landbrug, og indbyder nu til stiftende generalforsamling for den forening, der skal realisere det nye biogasanlæg.

Den stiftende generalforsamling, der er åben for alle interesserede, afholdes i Sdr. Hygum forsamlingshus onsdag den 23. maj kl. 19.00.

Arbejdsgruppen glæder sig til at præsentere den model, som man forestiller sig vil kunne realiseres inden for det næste et til to år. Med de nye prisaftaler for biogas, vil der kunne komme en fornuftig økonomi i at drive et mellemstort anlæg, der kan omsætte ca. 60.000 tons husdyrgødning og 15.000 tons plantematerialer fra 20 – 30 økologiske bedrifter i omegnen af det nye anlæg.

Samtidig vil de landmænd, der går med som leverandør til biogasanlægget kunne modtage økologisk kvalitetsgødning, og det vil være et mærkbart økonomisk plus for de pågældende ejendomme. De økologiske landbrug vil også være fremtidssikret til efter år 2021, hvor det ikke længere vil være tilladt at bruge konventionel husdyrgødning på de økologiske bedrifter.

Forventer stor interesse
Arbejdsgruppen forventer derfor stor interesse blandt egnens økologiske landmænd for at tegne medlemskab i den nye forening, så de sikrer sig ret til den kommende økologiske biogylle.

Men det kan også være en interessant mulighed for konventionelle landmænd, der med mulighed for at modtage økologisk biogylle, vil kunne lægge om til økologisk drift og dermed få adgang til det voksende marked for økologiske højværdiprodukter – plus salg af biogas.

Interesserede er velkomne til at kontakte formanden for arbejdsgruppen Antoni Stenger eller landskonsulent på Videncentret for Landbrug Erik Fog, der kan fortælle mere om planerne og modtage tilmelding til den stiftende generalforsamling.

Læs også