I går kunne John Deere officielt præsentere sin nye forhandlerorganisation i Danmark.
Der er ikke nogen forbindelse mellem John Deere logoets gule farve og påskeliljens påmindelser om genopstandelse.
Ikke desto mindre er der, på det organisatoriske plan, tale om lidt af en genfødsel, når det amerikansk ejede traktor- og maskinmærke nu introducerer sin nye import- og forhandlerorganisation i Danmark. Det kom frem ved et pressemøde i Fredericia i går, hvor alle de nye John Deere forhandlere i Danmark var samlet.
- Danmark et strategisk vigtigt marked for John Deere i Europa, siger Dirk Berning, Division Sales Manager for John Deere International og gør i den forbindelse opmærksom på, at gennemsnitsstørrelsen for et landbrug i Danmark er væsentlig højere end i det øvrige Europa.
20 udsalgssteder
For maskiner til landbrug gælder, at de tidligere 18 forhandlere nu reduceres til syv forhandlere. Dertil kommer fem have/park forhandlere og et par forretninger, der særligt tages sig af udstyr til pleje af golfbaner.
- Det er en voldsom reduktion i antallet af forhandlere, men antallet af udsalgssteder bliver næsten uændret, da det kun reduceres fra 23 til 20 fremover, beroliger Lars Frederik Henningsen, salgschef for Danmark i den nye John Deere organisation.
Lars Frederik Henningsen er en af de medarbejdere, der er flyttet med fra den hidtidige John Deere importør i Danmark, Nellemann Agro A/S, der ophørte med funktionen 28. februar 2012.
Hovedkontor i Malmø
Den nye forhandlerstruktur har været under opbygning gennem lang tid og faldt således først endelig på plads i sidste uge, hvor aftalen med den sidste af de ni landbrugsmaskinforhandlere, Næstved Maskinservice faldt på plads.
Hvor John Deere-importen til Danmark gennem en lang årrække blev varetaget af en privat importør, Nellemann Agro A/S i Vallensbæk, organiseres den officielle import nu gennem selskabets egen skandinaviske organisation i Malmø. Herfra organiseres og serviceres importen nu med Lars Frederik Henningsen som den centrale figur for det danske marked.
»Dealer of Tomorrow« kalder John Deere International den strategi, de fremtidige forhandlere skal blive en del af.
- Det betyder en opkvalificering af forhandlerne, der i bogstaveligste forstand bliver »full line« forhandlere. De skal markedsføre alle de John Deere produkter, vi tilbyder markedet, hvilket i Danmark betyder høstmaskiner, græsmaskiner, sprøjter og traktorer, forklarer Dirk Berning, division sales manager fra John Deere International i Shaffhausen i Schweiz.
Hvor der før var en høj grad af teknisk support gennem importørens medarbejdere og specialister, flyttes en del af dette ansvar ud til forhandlerne, som nu skal organisere sig med en chef for såvel service, salg, reservedele og brugte maskiner.
Modstår piratimport
Alle forhandlere skal kunne håndtere hele programmet. Foreløbig holdes såmaskiner og jordbearbejdning dog ude fra det europæiske marked.
- Udover traktorer og mejetærskere vil alle forhandlerne føre hele programmet af John Deere sprøjter, græsmaskiner og finsnittere, hvilket også betyder, at forhandlerne inden for disse kategorier ikke fører andre mærker. Dermed vil man for eksempel sagtens kunne finde andre mærker af for eksempel såmaskiner og plove hos vore forhandlere, siger Dirk Berning.
På spørgsmålet om, den nye organisation kan dæmme op for den betydelige import af typisk traktorer gennem de »Frie forhandlere« og såkaldte piratimportører, venter Dirk Berning sig meget af den nye organisation.
- Vores erfaringer fra andre lande er, at med den betydelige opkvalificering af medarbejderne og organisationens kompetencer hos forhandlerne, vil kunderne hurtigt blive overbevist om, at man ved at handle hos den officielle importorganisation opnår den bedst totaløkonomi. Vi opfatter vore kunder som topprofessionelle samhandelspartnere og opbygger derfor organisationen, så den matcher den nye situation, forklarer han.
Kompleks branche
I takt med at tendensen med sammenlægninger inden for europæisk landbrug fortsætter, stiller kunderne stadig større krav, og maskinbranchen bliver mere og mere kompleks.
- John Deere ser derfor et behov for at hele værdikæden tilpasses denne udvikling. For at kunne imødekomme denne udfordring så succesfuldt som muligt, sigter John Deere mod forhandlere med multiforretninger, et dedikeret ledelsesteam og afdelinger, som effektivt kan håndtere salg af landbrugsmaskiner, salg af have/park-maskiner, brugte maskiner, løsninger til præcisionsdyrkning, service, reservedelssalg og finansielle ydelser.
- Det er vores erfaring fra andre store markeder, at større forhandlere er mere levedygtige rent finansielt, så de dermed har bedre mulighed for at investere og tilbyde kunderne større ekspertise og bedre opbakning, siger Dirk Berning.