Håb om 100 Mbit/s på landet

I weekenden blev der talt bredbånd i lange baner på Landsbyernes Dag. Formanden for Landdistrikternes Fællesråd vurderer, at mødet kan være med til at åbne for bedre it- og teleforbindelser på landet.  

Landdistrikternes Fællesråd og afdelingen Danske Landsbyer holdt Landsbyernes Dag i Thyregod i lørdags. Her var fokus på bredbånd, mobildækning og hurtigt internets betydning for erhvervsudvikling og bosætning på landet.

- Vi havde nogle konstruktive indlæg og diskussioner. Og vi er kommet en del tættere på, hvad det er, vi har behov for. Og på hvad vi selv kan gøre, fortæller Steffen Damsgaard, der er formand i Landdistrikternes Fællesråd, som nu vil skrive sine konklusioner fra weekendens møde til politikerne på Christiansborg.

- Vi har for eksempel brug for, at alle danskere får adgang til 100 Mbit/s - både som download og som upload. For vi skal både som virksomheder og som borgere på landet kunne sende og hente datamateriale i tidssvarende mængder, pointerer Steffen Damsgaard.

- Samtidig skal vi, der bor på landet, også være os selv bevidste om, at de selskaber, der bruger penge på at sørge for teknologierne, skal have tilstrækkelig stor tilslutning. Ellers udbredes teknologien ikke. Egentlig vil vi ikke blande os i hvilken teknologi, der skal ud - altså om den skal være i form af fibernet, trådløs teknologi eller noget tredje. Blot appellere til, at vi får den nødvendige teknologi, siger Steffen Damsgaard.  

Skal leve op til krav
Men det er ikke kun bredbåndsforbindelserne på landet, der volder problemer. Problemet med elendig mobildækning er i nogle dele af Danmark så stort, at Socialdemokraterne er klar til at skride ind med lovgivning for at sikre borgerne bedre mobildækning.

- Hvis teleselskaberne ikke lever op til de minimumskrav til dækning, som de har lovet, så må vi tage lovgivningen i brug for at tvinge dækningen igennem i de tyndtbefolkede områder, siger Socialdemokraternes it- og teleordfører Trine Bramsen til TV 2 ØST. Teleselskaberne skal i dag som minimum dække 98 procent af landet.

Ifølge minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen, (S) har regeringen, hvad han kalder en ambitiøs målsætning om at forbedre bredbåndsforbindelserne i hele Danmark, så alle borgere får adgang til 100 Mbit/s senest i 2020.

Kræver målinger
It- og teleordfører Trine Bramsen vil dog i første omgang kræve konkrete målinger af teleselskabernes dækning i Danmark. I dag kan de nemlig slippe med at aflevere teoretiske oversigter over dækningen. Men det er slet ikke godt nok til at give et overblik over den faktiske dækning, siger hun.

- Mit klare indtryk er, at der er langt større problemer med mobildækningen, end jeg nogensinde havde drømt om, siger hun. Hun har det seneste halve år fået mere end 1.500 henvendelser angående dårlig mobildækning.

- Vi lever jo i 2012 – og vi er jo drønafhængige af dækningen på vores mobiltelefoner. Det er ligesom el, vand- og varme. Og det er afgørende for erhvervslivet, siger Trine Bramsen.

Læs også