Griseforum i forandringens tegn

Trods et halvdårligt år for landbruget blev der i 2011 produceret 29,4 millioner grise, og noteringen kom for første gang i 10 år op på 11 kroner.

Centrovice, holdt torsdag den 8. marts for fjerde år i træk »Svineforum« med blandt andet E-kontrollens resultater for produktionsåret 2011.

Mottoet for Svineforum 2012 var »Fokus på forandring«, og der blev givet mange bud på, hvordan svineproducenternes situation kan forandres i positiv retning.

- Dansk Landbrug - og ikke mindst svineproduktionen - har store problemer. Det er mange år siden, der er tjent penge i landbruget, konstaterede bestyrelsesmedlem i Centrovice, Per Brems, Skamby. Vi bliver fortsat tynget med flere omkostninger, og det er svært at udvikle og udvide vores virksomheder.

Pas på omkostningerne
- Det skal være sjovt at drive landbrug, understregede Per Brems. Vi kan blandt andet forandre noget med mere tværfaglig rådgivning. Men det er vigtigt, at vi selv har fat i tingene og kan fastholde resultaterne. Der, hvor vi sætter dagsordenen, har vi muligheder for forandring. Ikke mindst er det vigtigt at holde fokus på omkostningssiden. Blandt andet er det muligt at minimere omkostningerne til mellemhandlerne.

- Med hensyn til krydsoverensstemmelse er det let at løbe ind i problemer. Spørgsmålet må være, om man har handlet i ond tro. Det kan tredoble sanktionerne. Er du i tvivl, så tag din rådgiver med. Selvfølgelig skal regler og love overholdes, men det er vigtigt, at der er rimelighed i tingene.

Lys forude
Rådgivningschef Louise Helmer understregede, at selv om det forventes, at 10-15 procent skal ud af erhvervet samtidig med, at 70 procent har begrænsede muligheder på kort sigt, er der dog stadig lys forude. Blandt andet giver de faldende ejendomspriser nogle flere unge landmænd mulighed for at komme i gang.

- I 2011 blev der produceret 29,4 millioner grise, sagde Louise Helmer. I årets løb kom slagtesvinenoteringen for første gang siden 2001 op på 11 kroner, og noteringen oplevede den længste periode med tocifrede tal siden 2001.

- Trods politiske indgreb blandt andet på miljøområdet vælger jeg at tro på, at flere svineproducenter får sorte tal i den kommende tid. Vi ser stadig en pæn effektivitetsfremgang eller stabil høj effektivitet mange steder. Og svineproduktionen er fortsat en meget vigtig sektor for den danske økonomi. For hver 500 søer skabes der 16 arbejdspladser i fødevaresektoren - plus en skatteindkomst til yderligere syv jobs.

Avlsfremgang
Chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen pegede på, at avlsfremgangen bevirker, at antallet af fravænnede grise pr. årsso hele tiden stiger - og indhenter tilbagegangen i soantallet.

- For 10 år siden var dækningsbidraget (DB) 112-115 kroner pr. slagtesvin. De sidste fem års gennemsnit har ligget omkring 105 kroner. Prognoserne for 2012 peger på et DB på et gennemsnitligt DB på 127 kroner pr. slagtesvin og 4.500 kroner pr. so.

Højdespringere
Årets »højdespringere« - med den største fremgang fra 2010 til 2011 - blev præmieret på mødet. Blandt soholderne kunne Jeppe Jørgensen, Bogense, vise en fremgang fra 25,6 til 29,5 fravænnede grise pr. årsso og en stigning fra 11,6 til 12,9 fravænnede grise pr. kuld. For slagtesvinenes vedkommende havde Ole Sørensen, Ørbæk, den største fremgang fra 743 gram daglig tilvækst i 2010 til 864 gram i 2011. Samtidig var foderforbruget pr. kg tilvækst forbedret med 0,31 FEsv.

Bedste DB for sohold deltes af to producenter, Søren Melvej, Sdr. Højrup, og Bækgården ApS ved Tom Østrup, Ståby, begge med DB på 5.832 kroner pr. årsso. Bedste DB for slagtesvin opnåedes af Christina Nielsen, Bågø, med 228 kroner pr. slagtesvin.

Fynsktoppen
Årets topresultat for soholdere med produktion af 30 kg grise blev opnået af Søren Melvej, Sdr. Højrup, med 34,0 fravænnede grise pr. årsso. Nr. 2 og 3 blev Bækgården ApS, Ståby (33,3), og Lars Storm, Odense N (32,4). E-kontrollens gennemsnit var 29,7 fravænnede grise pr. årsso.

Blandt slagtesvineproducenterne gik førstepladsen til Poul Jakobsen, Akkerup, med en gennemsnitlig daglig tilvækst på 955 gram og et foderforbrug på 2,45 FEsv pr. kg tilvækst. Nr. 2 og 3 blev Michael Rask Madsen, Stenstrup (1.039 g/2,73 FEsv), og Søren Nielsen, Assens (923 g/2,62 FEsv). Gennemsnit for alle slagtesvineproducenter i Centrovice var 918 gram daglig tilvækst og 2,85 FEsv pr. kg tilvækst.

Læs også