Utilfreds med puljenotering

Svineproducenter mener, at SPF-puljenoteringen er alt for lav. SPF-direktør uenig.

Svineproducenten Henrik Jensen, Christiansminde Multisite, Aalborg, er utilfreds med, at den danske SPF-puljenotering rammer skævt i forhold til markedsprisen på grisene.

- Lige i øjeblikket ligger markedsprisen på 510-540 kroner, det vil sige 50-80 kroner over puljenoteringen. Det giver et tab for mig på 25 kroner pr. smågris, siger Henrik Jensen, der bruger halvt puljenotering, halvt beregnet notering, ved salget af sin produktion på 40.000 smågrise årligt.

Formanden for Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, Løgstør, undrer sig også over, at SPF-puljenoteringen ligger usædvanligt langt under  markedsprisen.

- Jeg kan ikke mindes, hvornår den sidst har ligget så langt under. Hvorfor bliver den ikke sat op? Jeg kan ikke forstå, at når der bliver brugt kræfter på at lave en puljenotering, at den så ikke skal være tæt på markedsniveauet. Ellers er den jo ikke noget værd, siger Henrik Mortensen.

Afviser påstand
Den administrerende direktør i SPF, Peter Skov Madsen, afviser, at SPF-puljenoteringen ligger 50-80 kroner under markedsprisen i denne uge.

- Det kan jeg ikke genkende, lyder det kort og godt fra SPF-direktøren.

Han afviser dog ikke, at der kan være forskelle på SPF-puljenoteringen og den reelle markedspris.

- Vi fastsætter hver uge en markedsnotering ud fra, hvordan markedet er, og hvordan vi tror, markedet udvikler sig. Det gør vi så godt, vi kan. Men SPF-puljenoteringen dækker over rigtig mange parametre som for eksempel vægtintervaller, sundhedsniveau og partistørrelser, der danner baggrund for salgsprisen på smågrise. Der er kæmpe store forskelle på partierne, og de handles individuelt.

- Vi har valgt kun at have én notering og ikke 20 forskellige, fordi de 20 alligevel ikke ville kunne dække over alle markederne og kategorierne med partistørrelser, sundhedsparametre, kvalitet, osv., osv., siger Peter Skov Madsen.

I denne uge er SPF-puljenoteringen 460 kroner (PRRS-negativ), mens Porc-ex-noteringen er på 485 kroner (PRRS-negativ).

Læs mere om Danmark saneres for PRRS

En samlet dansk svinebranche er gået sammen om en national plan for at reducere forekomsten af PRRS blandt danske grise. Men hvad er det egentlig, og er det muligt helt at udrydde den smitsomme sygdom?

Læs mere her

Læs også