Politikerne har nøglen til landbrugets vækstdør

- Fortsat politisk dialog er vejen frem, hvis landbruget skal have overbevist politikerne om det store vækstpotentiale, der ligger for landbruget som fødevare- og energileverandør, lød et af budskaberne på generalforsamlingen mandag aften i Vejle-Fredericia Landboforening.

Landbruget er klar til skabe milliardvækst, og tiltrængte arbejdspladser og eksportindtægter. Men det kræver politisk og finansiel vilje. Det var et af budskaberne fra formand Jens Ejner Christensen i forbindelse med generalforsamlingen i Vejle-Fredericia Landboforening, der blev holdt mandag aften i Vejle.

Men der er ifølge Jens Ejner Christensen stadig et stykke vej for landbruget at nå dertil - for især de politiske krav omkring miljøtiltag, er en hindring for landbrugets vækstmuligheder:

- Hvis vi blot kunne komme igennem med en debat om, at vi skal bruge de rigtige virkemidler, og at vi kan blive enige om hvad det er for et udgangspunkt vi starter fra, - ja, så kunne vi både skåne miljøet yderligere samtidig med at vi kunne skabe vækst og arbejdspladser i Danmark.

- Min opfordring skal derfor i dag yde til alle myndigheder, politikere og samarbejdspartnere til landbruget. Hvis vi alle i det danske samfund gerne vil være med, når vi forhåbentlig skal fordele de 50 milliarder ekstra i indtjening til landet, ja så er det vigtigt, at alle også hjælper lidt til på vejen derhen.

Fatale vandplaner
Det er især vandplanerne, som Jens Ejner Christensen mener, har fået bægret til at flyde over i landbruget. Og senest har også randzoner og bræmmer vakt forargelse i landbruget.

- Vandplanerne blev desværre fatale. Fagligt set var det noget makværk. Ålegræsværktøjet, som vel alle landmænd i kongeriget kender, kan ikke bruges på den måde som det var tiltænkt i planerne. Og samtidig er det også utroligt, at vores nuværende minister vil skabe ufred ved at foreslå fri adgang til samtlige af de 10 meter bræmmer, som vi skal til at etablere, sagde Jens Ejner Christensen, der mener at frivillige aftaler er vejen frem i stedet for lovgivning.

Skabt et fokus
- Også internt i landbruget har vi lært af vandplanerne, det var denne sag hvor græsrødderne sagde fra. Der har været behov for en mere hård retorik, og det har jo resulteret i, at vi både havde demonstrationer arrangeret af Bæredygtigt Landbrug, og at Bæredygtigt Landbrug har fået mange medlemmer. Den samlede indsats har helt sikkert skabt et fokus, som vi i landboforeningerne ikke selv har kunnet skabe, så lad os da sammen glæde os over det, sagde Jens Ejner Christensen.

Han understregede dog samtidig, at hans holdning til den langsigtede strategi for landbrugserhvervet er, at den skal være dialogsøgende.

Godt 100 var mødt op til generalforsamlingen i Vejle-Fredericia Landboforening, der blev holdt på Munkebjerg Hotel ved Vejle.

Læs også