De må melde ud, at de repræsenterer Bæredygtigt Landbrug

Bestyrelsesmedlemmer i Landboforeningen Midtjylland mener, at dobbeltmedlemskab for landboformænd og bestyrelsesmedlemmer af Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug er dybt problematiske.

I denne uge har Nordsjællands Landboforenings formand, Herdis Dam, meldt ud, at hun og hendes forening har søgt om optagelse i Bæredygtigt Landbrug.

Det hele betyder dog ikke, at foreningen har i sinde at trække sig ud af Landbrug & Fødevarer. Planen er dog stadig at stå med et ben i begge lejre, har hun forklaret.

Endnu er der dog udadtil ikke fuldstændig klarhed over, hvad ansøgningen om en  optagelse betyder konkret for hverken Nordsjællands Landboforening eller Bæredygtigt Landbrug.

Gøre sig helt klart
Ifølge bestyrelsesmedlem i Landboforeningen Midtjylland, Hans de Neergaard, skal man dog i en situation som denne, hvor en forening har dobbelte medlemskaber, gøre sig selv helt klart, hvem det er, man repræsenterer, når man handler og udtaler sig.

I oktober sidste år rettede han på vegne af en enig bestyrelse i Landboforeningen Midtjylland således en skarp kritik af Kolding Herreds Landbrugsforenings pløjedemonstration samme efterår mod rigide datoregler, som han mente gik direkte i mod, hvordan man i Landbrug & Fødevarer-regi havde aftalt at håndtere sagen.

Demonstrationen bar i Hans de Neergaards øjne præg af den tankegang, som man har i Bæredygtigt Landbrug. Herdis Dam og Co. i Nordsjælland skal derfor tænke sig godt om, mener Hans de Neergaard.

- Jeg synes, at det er et problem, når man er med i en organisation, og man bliver enige om nogle ting på nogle formandsmøder, og så er der pludselig nogle, der går en anden vej, siger han.

Han mener, at der med medlemskab flere steder hurtigt kan opstå store forvirringer om, hvilken politik, det er, den enkelte forening kører. Han mener, at de enkelte må melde klart ud til møder, hvem det er, de repræsenterer, og hvilken linje de følger.

- Jeg ville nødig stå i den situation, hvor jeg havde et ben i begge lejre og så på den ene side stå og buldre løs i nogle tomme trommer, mens jeg på den anden side skal prøve at forhandle nogle realiteter, siger Hans de Neergaard.

Specielle formandsmøder
Næstformand i Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen, er enig med Hans de Neergaard. Han finder det blandt andet tankevækkende, hvordan situationen skal løses ved kommende formandsmøder i Landbrug & Fødevarer, hvor nogle af formændene nu måske også sidder og repræsenterer Bæredygtigt Landbrug.

- Det kan jeg godt forestille mig, det bliver noget specielt, at have dem med til landsformandsmøder, hvor man samtidig ved, at de nu bakker op og støtter Bæredygtigt Landbrug også, siger Frede Lundgaard Madsen

Alt for negative
Han mener, at den retorik, som Bæredygtigt Landbrug har benyttet sig af, siden de startede, til tider har handlet alt for meget om at nedgøre Landbrug & Fødevarer, frem for at gøre noget ved de mål, som eksempelvis forbedringer af landbrugets rammevilkår, som man har til fælles.

- Deres motiv har for start af handlet om at være modpart til Landbrug & Fødevarer, siger Frede Lundgaard Madsen, der dog anerkender, at Bæredygtigt Landbrug på det seneste har modereret sine angreb en smule.

Meld dig ind, hvor du vil
Han anerkender også, at der måske kan være noget om, at Bæredygtigt Landbrug har været med til at skubbe til nogle ting i Landbrug & Fødevarer. Det er dog stadig tankevækkende, mener han, at der med Nordsjællands Landboforening er tale om en hel forening, som vil melde sig ind i Bæredygtigt Landbrug.

- Medlemmerne kan melde sig ind, hvor de vil. Det er fuldstændig op til dem selv, og det har jeg intet problem med, men jeg synes, at det er en problematisk situation, når det er en samlet bestyrelse, som melder ud på alle medlemmers vegne, at man melder sig ind i Bæredygtigt Landbrug, lyder det fra Frede Lundgaard Madsen, der nu venter spændt på at se, hvad den nærmeste fremtid bringer.

- Ja, lad os nu se, om det overhovedet bliver til noget. Måske er det bare en prøveballon, som de lige har skulle sende op, siger næstformanden i Landboforeningen Midtjylland.

Læs også