Gjerskov afviser forulempelse af privat ejendomsret

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil ikke høre tale om, at hun forulemper den private ejendomsret ved at tillade fri adgang til offentligheden i randzonerne langs vandløb på lodsejeres grunde.

Der er ikke tale om ekspropriation, når man vil tillade fri adgang til randzonerne langs vandløb for befolkningen.

Den holdning slog fødevareminister Mette Gjerskov (S) fast under et åbent samråd om emnet i torsdags.

- At sige, at jeg forulemper en grundlæggende ret, som man har i Grundloven. Det kan man ikke bare sidde at kaste ud i et møde, så må man komme med noget dokumentation, lød det således fra Mette Gjerskov i et svar til Venstremanden Esben Lunde Larsen, der kort forinden netop havde beskyldt ministerens lovforslag om den frie adgang til randzoner for at forulempe den private ejendomsret.

En kritik, som der i øvrigt er fremført flere gange fra landbrugets side.

- Jeg har fået gennemgået det her juridisk i mit ministerium, og ministeriet vurderer ikke, og det henholder jeg mig til, og det synes jeg faktisk også er rigtigt, at der er tale om ekspropriation. Og når der ikke er tale om ekspropriation, så forulemper man heller ikke den private ejendomsret, lød det fra Mette Gjerskov.

Til gavn for landbruget
Det er fødevareministerens holdning, at den frie adgang til randzonerne ikke kommer til at skade landmændene. Tværtimod.

- Det er min helt klare opfattelse, at landbruget vil stå sig meget bedre med offentligheden, hvis landbruget udviste en smule rummelighed i den her sag. I stedet for at bruge mange millioner på reklamekampagner for at forbedre sit image, kunne man starte med at blive gode venner med naboerne. Det her er en måde, hvorpå landmændene kan blive gode venner med naboerne. Jeg mener faktisk, at jeg taler landbrugets sag her, sagde Mette Gjerskov.

Er ekspropriation
Ministerens svar fik dog ikke overraskende andre politikere til at reagere. Både Liberal Alliances fødevarer, Mette Bock, og Konservatives fødevareordfører, Lene Espersen, henviste således til et høringssvar fra Advokatrådet, hvor det påtales, at der i det fremlagte lovforslag ikke er nogen omtale af, hvilke konsekvenser den frie adgang har for den kompensation, som de berørte landbrugere kan forvente.

- Det er da meget muligt, at der har siddet nogle jurister i Fødevareministeriet og vurderet på det her. Jeg tror dog ikke, at man skal sidde her og være alt for kæphøj og sige, at man vinder alle sager ved domstolene, før lovforslaget er fremsat, og der har været en grundig juridisk vurdering, lød det blandt andet fra Lene Espersen, der langt fra følte sig overbevist om, at der ikke kan være tale om ekspropriation.

Læs også