Nedgang i svineproduktionen hjælper noteringen opad

Nu ses der en nedgang i produktionen af svin i Europa, og det er positivt i forhold til noteringen, lyder det fra markedsanalytiker Karsten Flemin, L&F.

- Det er første gang siden 2009, at vi ser en vigende produktion i Europa, siger markedsanalytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer, og han understreger, at det er positivt i forhold til noteringen.

- I 2009 kunne nedgangen i produktionen ikke ses på noteringen, fordi krisen satte ind samtidig, men det ser ud til, at noteringen denne gang vil stige som følge af det fald, vi ser i produktionen lige nu, mener Karsten Flemin.

Karsten Flemin har ikke noget nyt konkret bud på, hvor noteringen går henad, men henviser til Landbrug & Fødevarers seneste prognose fra december 2011, der lyder på en gennemsnitspris for første kvartal i år på 10,25, 10,75 i andet kvartal, 11,00 i tredje kvartal, 10,75 i fjerde kvartal, samt i gennemsnit 10,69 kroner plus efterbetaling for hele 2012.

Naturlig føring i syd
Lige nu ses især stigninger i svineprisen i Sydeuropa, mens det er noget mere stille i Nordeuropa, men Karsten Flemin forklarer, at det er et ret normalt fænomen, at Sydeuropa så at sige »tager forskud« på de prisstigninger, der normalt ses i foråret.

- I sidste uge lå den korrigerede franske svinepris 70 øre over den danske, og den spanske pris lå 50 øre over den danske. Det er ikke helt unormalt for den spanske pris på denne årstid, mens det ser ud til, at den franske pris har toppet i denne omgang, siger han.

Krisen presser prisen
Ifølge den tyske internetportal schweine.net har europæiske slagterier generelt vanskeligt ved at få en god pris hjem på svinekødet trods det lavere udbud af svin, og Karsten Flemin bekræfter, at der kan være noget om snakken:

- Den økonomiske krise mærkes i nogen grad. Det mærkes især på afsætningen af de dyrere svinekødsprodukter, siger han.

Landbrug & Fødevarers næste prognose for svinenoteringen forventes offentliggjort midt i marts.

Læs også