Mælkeproducenter klar til mildere vejr

Det hårde frostvejr koster ekstra kræfter på mælkebedrifterne, hvor der knokles med at holde dyrenes velfærd i top. Mælkeproducent ser frem til det lidt mildere vejr, der ventes at komme til landet i dag.

Lundgaard I/S ved Bramming har den seneste tid brugt 7-8 timer ekstra hver dag på at holde frosten fra døren. Indtil videre er det lykkedes at holde de cirka 500 dyr skadesløse, men nu ser medejer Peter Lundgaard også frem til mildere vejr.

- Vi bruger meget tid på at håndtere konsekvenserne af det hårde frostvejr. Det er alt lige fra traktorer, der ikke vil starte, til ting, der er frosset fast. For eksempel vander vi 350 kvier dagligt med vandslange i den ene af vore to produktionsenheder. Heldigvis er problemet mindre blandt malkekøerne, som virkelig skal bruge noget vand. Her er der indtil videre kun enkelte drikkekar, hvor vandet er frosset til, fortæller medejer Peter Lundgaard.

Spalteskrabere i stå
På gården er der malkekarrusel, hvilket endnu ikke har givet problemer af nævneværdig betydning i denne frostperiode.

På spalterne er spalteskraberne gået i stå på grund af, at gødningen fryser til, hvilket betyder, at køerne går i et 10-15 centimeter ujævnt lag.

- Vi har været nede på minus 18 graders frost her, så det er klart, at det bider igennem.

- Men vi håndterer det så godt vi kan, for vi er jo nødt til at passe på vores dyr. Men helt optimalt kan det aldrig blive i sådant et vejr, siger Peter Lundgaard, der dog er glad for, at han indtil videre ikke har kunnet konstatere nogen produktionsnedgang blandt bedriftens 470 årskøer med opdræt.

Læs også