Fransk kødkvæg i sydjysk topkvalitet

Bent Jessen, Lynge Hansen og Tommy Jessing deler en stor interesse - nemlig kødkvægracen Limousine, som de alle har som fritidsbeskæftigelse. De tre avlere er de syd- og sønderjyske værter, når Dansk Limousine Forening den 4. februar holder landsdækkende åbent hus.

Bent Jessen, Lynge Hansen og Tommy Jessing har to ting til fælles. De bor alle tre i Brørup-området i Sydjylland og har alle tre Limousine-kvæg som fritidsinteresse. Bent Jessens besætning og Lynge Hansens besætning, der går sammen på Bents ejendom, udgør i alt 24 moderdyr, mens Tommy Jessings besætning er på 12 moderdyr.

Alle dyrene vil kunne ses i forbindelse med Dansk Limousine Forenings årlige landsdækkende åbent hus, der i år finder sted den 4. februar fra kl. 10 - 16.

I Syd- og Sønderjylland vil de tre avlere fra Brørup-området udgøre landsdelens deltagende værter i åbent hus arrangementet - hos Tommy Jessing, vil der dog også være en del andre firbenede at se i form af en besætning på 200 moderfår.

De tre værter repræsenterer også både yngre og erfarne medlemmer af Limousineforeningen, hvor de alle tre lokalt er med i samme ERFA-gruppe.

Bent Jessen er blandt de erfarne med Limousiner, som strækker sig over tre årtier:

- Jeg fik de første dyr tilbage i 1983 og har haft Limousiner her på ejendommen siden 1991, forklarer Bent Jessen, der til gengæld erkender, at det var lidt af en tilfældighed, at det lige blev Limousinerne, han valgte.

- Jeg så en flok på en mark, og det viste sig, at ejeren var én af dem, der var startet med at importere dyr til Danmark fra Frankrig, husker Bent Jessen.

Startede med krydsningskøer
Også Lynge Hansen, der efter at have solgt sin landejendom, nu har sine dyr gående sammen med Bent Jessens, er blandt de erfarne udstillere.

- Jeg startede med krydsningskøer og købte de første rene limousiner i 1997-98, forklarer Lynge Hansen.

For Tommy Jessing startede interessen for Limousiner for tre år siden. Han bor på forældrenes gård, der tidligere har været en svinebedrift. I dag har svinene forladt gården til fordel for limousinerne og de 200 moderfår.

Og Tommy Jessing lægger ikke skjul på, at der især er to ting han interesserer sig for i forbindelse med Limousinerne:

- Jeg kan godt lide at arbejde med avl og så går jeg meget op i at udstille, forklarer Tommy.

Og mens han har valgt at sælge kødet privat, har Bent Jessen valgt at arbejde sammen med Limousine Foreningens eget afsætningsselskab - Limousine Unik.

Selve Limousine Foreningen er de alle tre også aktive i. Dels som lokale medlemmer i en ERFA-gruppe, men også i foreningen generelt, der med 710 medlemmer er blandt de største indenfor kødkvæg i Danmark.

- Foreningen betyder rigtig meget - både socialt medlemmerne imellem, men også i det danske avlsarbejde, forklarer Bent Jessen, der tilføjer, at der stadig importeres en del sæd og lidt dyr fra Frankrig. Til gengæld ligger Dansk Limousine i top med hensyn til pollede dyr.

Læs også