Statshjælp til Fionia-landmænd er et skridt i den rigtige retning

11 fynske landmænd fra den krakkede Fionia Bank får nu indefrosset gæld for i alt 75 millioner kroner. Et positivt signal, mener Centrovice-direktør, der dog husker på, at der skal mere til for at løse problemerne for de gældsplagede landmænd.

Det er nu snart tre år siden, at fynske Fionia Bank krakkede, og det statsejede selskab Finansiel Stabilitet gik ind for at rydde op.

I dag sidder der fortsat fynske landmænd tilbage i Finansiel Stabilitet, som det endnu ikke er lykkedes for at finde en ny bank, da deres gæld simpelthen er for stor.

11 af disse fynske landmænd får nu hjælp af Finansiel Stabilitet. En samlet gæld på i alt 75 millioner kroner bliver således indefrosset. Det betyder, at de 11 landmænd kun skal tilbagebetale en mindre del af deres samlede gæld.

- Vores alternativ til denne her løsning, det ville være, at vi krævede alle vores penge. Det ville lukke dem, og så ville vi få et meget større tab. Vi er nødt til at holde ham motiveret. Det er jo fuldstændig udsigtsløst for landmanden og hans familie, hvis de ikke kan se det kan lykkes. Så får vi ham ikke til at arbejde, siger underdirektør i Finansiel Stabilitet, Jesper Lyhne, således til DR Fyn.

Har været der længe
Fra den fynske landboforening Centrovice glæder den netop tiltrådte adm. direktør, Henrik Borup Jeppesen, sig over Finansiel Stabilitets beslutning.

- Jeg synes, man skal kvittere for, at der er bevægelse i opfattelsen af, at nu skal man have hjulpet dem her videre. De har jo efterhånden holdt til der relativt længe. Det er rigtigt positivt, siger Henrik Borup Jensen, der har en fortid som direktør i flere banker.

Han har blandt andet i en fortid på fem måneder i direktionen i Fionia Bank.

Kabalen skal gå op
Henrik Borup Jensen fortæller, at han har svært ved at vurdere, om det, som der nu er meldt ud fra Finansiel Stabilitet omkring de 11 fynske landmænd, der har fået deres gæld indefrosset, er tilstrækkeligt til, at de kan gå ud at finde en anden bank.

- Øvelsen er jo at få kabalen til at gå op, og her må vi jo bare konstatere, at der i øjeblikket ikke er meget appetit på landbrug i banksektoren. Men vi håber, at den hjælp, som vi nu får fra Finansiel Stabilitet, kan medvirke til få løsnet for den knude, der har været bundet op omkring det her, siger Henrik Borup Jensen.

Uheldigt tidspunkt
Ifølge Centrovice-direktøren må Finansiel Stabilitet have vurderet, at i tilfældet med de 11 fynske landmænd, der er der ikke nogen større risiko ved at finansiere kunden.

- Langt de fleste af de landmænd, der er berørt af det her, dem tror jeg er nogle, som er veldrevne, men som har haft en for stor gæld på det forkerte tidspunkt. Når værdien så falder, er det så et spørgsmål om, hvordan hans finansieringsstruktur er strikket sammen, siger Henrik Borup Jensen.

Ifølge DR Fyn er der 15 fynske landmænd, der tidligere har været kunder i Fionia Bank, som ikke har overlevet. I alt er der nu 25 landmænd, som får lov til at fortsætte.

Læs også