Solceller og energivenlig belysning på ejendommen

Landbrugsejendomme er oplagte til grøn energi mener man hos ClimaCare ved Aabenraa, der har specialiseret sig indenfor solceller og LED-belysning. Og der er tusindvis af kroner at spare på energiforbruget samt CO2-kontoen.

Få monteret et solcelleanlæg på taget og skift til energipærer og LED-lysstofrør - og nærmest med et snuptag kan man på en landbrugsejendom spare tusindvis af kroner årligt i energiregnskabet.

Hos virksomheden ClimaCare i Aabenraa, har man specialiseret sig i høj kvalitets solcelleanlæg, energibelysning og også solvarme. Alle tre ting, energiprisernes himmelflugt har gjort til en god investering.

Og netop kvaliteten spiller en stor rolle for direktør i ClimaCare, Johnny Hansen, der brugt meget tid og forarbejde for at finde de rigtige samarbejdspartnere. Solcelle-anlæggene er sammensat af tyske og østrigske producenter, mens solvarmeanlæggene er danskproducerede.

- På LED-belysningen har vi to faste samarbejdspartnere i Kina som både kan levere standardprodukter, men også skræddersyede løsninger til os, forklarer Johnny Hansen, mens han viser rundt i de nyindrettede lokaler med en show-væg med hele produktpaletten.

Omkring solcelleanlæggene er det ifølge Johnny Hansen især vigtigt, at man får det anlæg, der passer til ejendommen. Anlæg der går op til 6000 kw.

- Et for stort anlæg kan ikke kan ikke betale sig. Det gælder om at ramme så tæt på forbruget som muligt, forklarer Johnny Hansen.

Stor besparelse over tid
Umiddelbart kan LED-pærer og lysstofrør virke som en dyr investering, da de ifølge ClimaCare´s egen LED Beregner let løber op i næsten ti gange prisen for almindelige pærer og lysstofrør.

Alligevel viser det sig at investeringen over tid er en god forretning. De akkumulerede besparelser er store. Eksempelvis viser LED Beregneren at indkøb af natbeslysning for 20.000 kr. i LED-belysning mod 2.500 kroner i almindelige pærer, giver en besparelse efter 10 år på omkring 100.000 kroner og efter 20 år næsten 300.000 kroner. Det samme gælder den resterende belysning hvor besparelsen efter 20 år er over 150.000 kroner.

Og samtidig med de sparede investeringer er der også store gevinster for miljøet med samlet mindre mængde CO2 på 200.000 kg.

Sælger og montør hos ClimaCare, Phillip Sørensen, har stået i spidsen for udskiftningen af LED-lysstofrør hos mælkeproducent Christian Carstensen i Bylderup-Bov.

I alt 110 lysstofrør af 58 w i staldbygningen, hvoraf de 50 blev brugt til natbelysning. Et samlet forbrug på 31.500 kwh/år.  Efter udskiftning med LED-rør blev strømforbruget reduceret til næsten en tredjedel - 11.190 eller en besparelse på ikke mindre end 20.310 kwh/år. I penge giver det en årlig besparelse på 16.248 kroner, og en tilbagebetalingstid på de 110 lysstofrør på to år.

Læs også