Landbruget skal ud af skammekrogen

- Jeg tror på en ny fremtid for fynsk landbrug, sagde Centrovices nye direktør på landboforeningens økonomimøder.

- Landbruget er et erhverv, som nok en gang er sat noget i skammekrogen. Men jeg tror på en ny fremtid for fynsk landbrug. Vi kom først ind i krisen - så må vi også komme først ud af den!

Det sagde Henrik Borup Jeppesen, der fra årsskiftet tiltræder som direktør for Centrovice, ved den fynske landboforenings økonomimøder for 2011. De to møder, der tilsammen havde i alt ca. 180 deltagere, fandt sted 7. december i Tved Forsamlingshus og 8. december på Centrovice i Vissenbjerg.

- For tiden er der ikke meget status i at have med landbrug at gøre, fortsatte Henrik Borup Jeppesen. Landmænd kommer i klasse med dårlige betalere. Det betyder, at det er næsten umuligt for dem at skifte bank. Mit råd skal være: Vær godt forberedt, når I skal have møde med jeres bank. Det er vigtigt, at I selv kan sætte dagsordenen.

- Landmænd skal tjene penge, fastslog den kommende direktør. Og jeg glæder mig til at få gummistøvlerne på og komme ud til jer - og se, hvordan vi kan hjælpe jer.

Økonomisk vejrudsigt
Første punkt på økonomimødernes dagsorden var en »økonomisk vejrudsigt« ved virksomhedsrådgiver Søren Bjerring Bækholm. Han nævnte blandt andet, at en sammenligning mellem gennemsnitsresultatet og resultatet for den bedste tredjedel af de fynske landbrug igen viser, at der er et meget stort spænd mellem de forskellige bedrifters økonomi.

- For det kommende år lyder den økonomiske vejrudsigt: Det stormvejr, vi er ude i nu, giver os rigtig mange muligheder.

Økonomikonsulent Kaj Refslund orienterede om handel med landbrugsejendomme og lagde i den forbindelse vægt på, at man som køber skal sørge for at have tingene på plads - og at have opbakning fra banken. I øvrigt er der netop nu gode muligheder for at købe jord.

Efterlønsbidrag
Skattekonsulent Niels Boldsen gennemgik en række skatteregler, blandt andet vedrørende personaleudgifter og gaver, forskellige skattetekniske muligheder omkring solcelleanlæg og husstandsvindmøller - og leasing af biler. Tommelfingerreglen er, at jo dyrere, bilen er, jo bedre kan det betale sig at lease.

Skattekonsulent Niels Bebe orienterede om de nyeste lovændringer på skatteområdet.

- Multimediebeskatningen har været en kanon ordning for selvstændige, sagde Niels Bebe. De nye regler fra årsskiftet betyder, at hvis man står for at anskaffe udstyr, så skal det være nu, idet udgiften kan trækkes fra indtil årsskiftet. Pas på med tilbagebetaling af efterlønsbidrag. Er man oppe i årene, er det bedst at blive i ordningen.

Gode historier
Begge møder sluttede med et foredrag med titlen »Den gode historie«. I Tved fortalte Kasper Jørgensen og Niels Kildelund om GOG. Og i Vissenbjerg fortalte direktør Anders Busse Rasmussen, Indslev Bryggeri, om bryggeriet før og nu.

Anders Busse Rasmussen, der er uddannet jordbrugsøkonom, købte Indslev Bryggeri i 2005. Bryggeriet er grundlagt i 1897. Ølproduktionen lukkede i 1973, og i 1990 lukkede sodavandsproduktionen. Bryggeriet åbnede igen i april 2006, og i dag er det »et af de store af de små«. Bryggeriet beskæftiger seks ansatte.

Indslev Bryggeri laver udelukkende hvedeøl - seks faste ølprodukter plus juleøl og påskeøl. Omsætningen har været stigende hvert år fra 2006. Også den producerede mængde er steget og runder i år knap 400.000 liter. Bryggeriet har fået flere udmærkelser, blandt andet vandt »Sort Hvede« guld i European Beer Star.

Læs også