Landboformænd kræver klarhed om Peter Pagh-rapport

Folkevalgte i landbruget kræver svar på, hvorfor de ikke har kendt til de skarpe konklusioner, juraprofessor Peter Pagh fremkom med i weekenden.

To landboformænd kræver nu klarhed i sagen om juraprofessor Peter Paghs responsum, som Effektivt Landbrug bragte i weekenden.

I artiklen anklager juristen miljøministeriets embedsfolk for magtmisbrug og for ikke at have implementeret EU's fiskevandsdirektiv.

- For mig at se forklarer den artikel, vi kunne læse i weekenden i Effektivt Landbrug, nogle ting om, hvad der er foregået i mange år. Og sagen bekræfter, at vi har et ministerium, der kører efter helt andre normer, end i vore nabolande. Jeg synes, det er breaking news det her.

- Men artiklen rejser også nogle spørgsmål. F.eks. -  hvor har Peter Pagh-rapporten været siden 2005? Og hvorfor har vi i landbrugets egne rækker ikke fået noget at vide, spørger Carl Chr. Pedersen, formand for den nordjyske landboforening AgriNord.

Til bunds
Også Østlige Øers Landboforenings formand, Povl Fritzner, undrer sig.

- Den her sag skal vi til bunds i. Det er vores klare holdning i min bestyrelse. Hvad er det, der er foregået, må man jo spørge sig selv i dag, siger formanden.

Han var selv medlem af Landbrugsraadet, som i 2004 bestilte responsummet fra juraprofessor Peter Pagh. Responsummet lå klar i 2005.

- Jeg mener ikke, at jeg nogensinde er blevet præsenteret for hele responsummet, siger han.

Tidligere viceformand i Dansk Landbrug, Henrik Høegh, forklarer, at landbruget - i strid med hvad EU's fiskevandsdirektiv ellers foreskriver - har accepteret en dansk praksis med, at der foretages en faunabedømmelse som indikator for vandkvaliteten i danske vandløb. Landbruget frygtede nemlig, at indførelsen af kemisk vandkvalitetsmåling (som EU kræver), ville afsløre okker, som kunne diskvalificere store landbrugsarealer.

I dagens avis retter tidligere medlem af Landbrugsraadet, Erik Ugilt Hansen, en skarp kritik mod landbrugstoppen, som han mener, har handlet amoralsk i sagen.

- Landbrugstoppen har villet dække over egen uformåen, lyder hans anklage.

  

Læs også