Bonnesen vil have noget konkret fra ministeren

Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen mangler konkrete udspil fra regeringen til, hvordan man vil forbedre landbrugets konkurrenceevne, og har derfor kaldt fødevareministeren til spørgetime i Folketingssalen i morgen.

Svarene fra fødevareminister Mette Gjerskov (S) ved sidste uges åbne samråd omkring Danmarks fremtid som landbrugsland var ikke gode og konkrete nok, mener Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen.

Derfor må ministeren nu en tur i Folketingssalen under folketingets spørgetime i morgen eftermiddag. Erling Bonnesen kræver nemlig konkrete svar på, hvordan regeringen har tænkt sig at forbedre landbrugets konkurrenceevne, og vil ikke stille sig tilfreds med, at fødevareministeren henviser til det kommende resultat af den endnu ikke nedsatte natur- og landbrugskommissions arbejde.

- Når jeg ikke kunne få nogle svar på samrådet, så har jeg stillet to spørgsmål til på onsdag (i morgen, red), hvor jeg vil spørge ind til, om der er nogle nye tiltag på vej fra fødevareministeren til at forbedre konkurrenceevnen. Jeg er ikke tilfreds med de svar, som jeg hidtil har fået. Der er ikke kommet noget konkret ud, hvad ministeren har af nye tiltag endnu, siger Erling Bonnesen.

Ikke nok
Ind til videre er det blevet meldt ud flere gange af den nye regering, at den har store ambitioner med landbruget som energileverandør og med økologi, men det er ifølge Erling Bonnesen langt fra nok.

- Der er stadigvæk ikke kommet mere nyt fra dem om, hvordan de vil forbedre landbrugets konkurrenceevne. I stedet hører vi kun om nye byrder, skatter og afgifter. Eksempelvis hænger tilbagerulningen af jordskattelettelserne på sidelinjen som et spøgelse, siger Erling Bonnesen.

Selvom tilbagerulningen af jordskattelettelsen, som S-SF hele tiden har bebudet ville komme, når de kom til magten, alligevel ikke er blevet nævnt i regeringsgrundlaget eller i det kommende forslag til finanslov, så er Erling Bonnesen sikker på, at den kommer.

- Den er bare sendt til hjørnespark. Jeg er sikker på, at den kommer ind over erhvervet igen. Det er kun et spørgsmål om tid, siger han.

Skærer erhvervsstøtten 
Derudover savner Venstre-politikeren også svar på, hvor mange af de to mia. kr., som regeringen i sit regeringsgrundlag har bebudet, at den vil spare på erhvervsstøtteordningerne, der rammer landbruget.

- Det har vi spurgt om flere gange, men det kan vi ikke få svar på, lyder det.

Når det kommer til omlægningen af pesticidafgifter, så savner Erling Bonnesen svar på, hvordan det skal finde sted.

- Det teoretiske princip i, at vi skal væk fra de mest skadelige midler og over på nye venlige midler, det er vi enige om. Det vil landmændene jo også gerne. Men de nye midler skal jo være til rådighed først, og derfor er det galt, at de vil komme med pesticidafgiften nu, selvom man ikke har de nye midler endnu, siger Erling Bonnesen.

Det er fra klokken 15 i morgen, at fødevareministeren endnu engang må stille sig til rådighed for Erling Bonnesens spørgsmål om Danmark som landbrugsland.

Læs også