Prisbevidst byggeri

NYBYGGET: Efter en lang planlægning blev byggeperioden kort på Palle Eriksens nye svinestald. Nu er han klar til 2013.

Svineproducent Palle Eriksen har i over ti år planlagt, at han skulle være 2013-klar et til halvandet år før nytår 2013. Det er han blevet, og der var stort rykind, da han viste sin nye, funktionelle stald frem.

Og han ser fortrøstningsfuldt på fremtiden som dansk svineproducent.

- Med det forbrug der er i verden, må der også være plads til os, siger han, selvom han i samme åndedrag advarer mod at sætte indtjeningsambitionerne alt for højt.

Men han har bygget prisbilligt, understreger han. Det har haft betydning, at aftalen om byggeriet blev lavet sidste efterår, hvor der ikke var så meget gang i byggeriet. Og det bekræftes af flere leverandører, der mener, at man i dag kan bygge 10 til 15 procent billigere end før 2008, og det selvom råvarepriserne er steget.

Søren Christensen, Nykredit, glædede sig over at være med til indvielsen af et nybyggeri.

- Der er i dag længere mellem de gode projekter, men de er der stadig, understreger han, og han begrunder det med, at indtjeningen har svigtet de seneste år.

- Derfor er det også sværere at lave et regnestykke på en stald med fornuftig indtjening, siger han.

Og han tilføjer, at Nykredit Bank ikke har krævet det samme rum til følsomhed tidligere, som de gør i dag.

- Men vi har altid kigget på indtjeningen, understreger han og siger, at der nu kræves omkring 4500 kroner i dækningsbidrag pr. so.

Bredt hus
Jacob Westergreen, Hph Totalbyg, der har stået for råhuset, understreger, at den brede bygning også er med til at holde omkostningerne nede.

- Samtidig giver den korte og gode drivveje, påpeger ham.

Løbestalden er i midten, drægtighedsstalden er i renoverede ældre bygninger i den ene ende, den nybyggede fare- og smågrisestald i den anden ende.

I drægtighedsstalden er storstier med plads til 16 søer i hver sti og skulderadskillelse i stedet for bokse ved ædetrugene.

Og så er der bygget med præfabrikerede elementer. Det har også gjort byggetiden kort. Selve byggeperioden har således været på blot syv måneder.

Der er plads til 1.200 søer og 36.000 smågrise i den nye stald hos Palle Eriksen i Hvam. Fra den lyse løbeafdeling med ovenlys fører en lang gang ned til fare- og smågriseafsnit.

Her har Aco Funki stået for inventaret.

Søerne fodres med vådfodring med et restløs fodersystem, således der står rent vand i foderrørene efter endt fodring. I farestalden er krybberne med integreret nedløb.

Der er fuldspaltegulv i farestalden med en rist bagtil, der ved lågens vippesystem, kan afskærmes under faring.

I smågriseafdelingen er inventaret hovedsageligt af plast. Det giver lunere omgivelser til de små grise, understreger Torben Olesen, Aco Funki. Smågrisene fodres med tørfoder i et dobbelt rørsystem, så der kan skiftes mellem to foderblandinger. Og der er fast gulv omkring fodertruget.

Mellem løbe- og fareafsnit er der bygget nye gode velfærdsrum til folkene med frokoststue, badefaciliteter og vaskemuligheder. Lige nu søges efter tre nye medarbejdere til de nye stalde, fortæller Palle Eriksen.

Læs også