Svensk jubel over grønt lys til Arlas overtagelse af Milko

Med betingelse af, at man efterlever en række krav fra de svenske konkurrencemyndigheder, har Arla fået ja til fusion med Milko. Det bringer glæde hos de svenske landmænd.

Efter flere måneders overvejelser har de svenske konkurrencemyndigheder – Konkurrensverket – godkendt fusionen mellem de landmandsejede mejeriselskaber Arla og Milko.

Det sker efter, at Arla har accepteret krav fra Konkurrensverket om at sælge nogle af Milkos varemærker samt Milkos mejeri i Grådö i Dalarna i Sverige. 1. november begynder arbejdet med trinvist at integrere Milko i Arla. Første skridt er, at Milkos landmænd og medarbejdere bliver en del af Arla

- Det er godt, at der nu er basis for fortsat mælkeproduktion i en stor del af Sverige. Arla accepterer Konkurrensverkets krav. Vi får gennem fusionen adgang til mere mælk, og vi kan fortsætte med at udvikle det svenske mejerimarked til fordel for forbrugere, mælkeproducenter og medarbejdere, siger Arlas koncerndirektør for det svenske marked, Christer Åberg.

Flere krav skal opfyldes
Det er et krav fra konkurrencemyndighederne, at Arla skal sælge Milkos mejeri i Grådö i Dalarna. Før salget skal Arla have tilpasset produktionskapaciteten fra de nuværende 120 mio. kg mælk til 50 mio. kg mælk, og det vil uundgåeligt få konsekvenser for medarbejderne i Grådö, hvor der i øjeblikket er 150 medarbejdere.

- Fusionen betyder, at lokale landmænd kan fortsætte med mælkeproduktion, men det er vigtigt at huske, at baggrunden for fusionen er store økonomiske problemer i Milko. Dem skal vi løse i den nye organisation, og derfor kan vi ikke bevare alle arbejdspladser i Milko, siger Christer Åberg, der i slutningen af november – efter faglige forhandlinger – forventer Arla at vil kunne præsentere den nye organisation.

Vækker glæde
At der er fundet en løsning på fusionen mellem Arla og Milko, vækker glæde hos den svenske landbrugsorganisation, LRF, der er Sveriges svar på Landbrug & Fødevarer.

Her pressede formand Helena Jonsson allerede i sommer på for at få konkurrencemyndighederne til at godkende fusionen hurtigt, da Milkos landmænd led af meget lave afregningspriser for deres mælk. Priser der direkte truede landmændene med konkurs, da der var tab på mælken hver dag. Fra og med 1. november vil Milkos landmænd dog nu kunne få 70-80 svenske øre (0,57- 0,65 kr.) mere for sin mælk.

- Det er glædeligt for de landmænd, som har levet med usikkerheden så længe, at de nu kan arbejde videre. Det bliver stadigvæk en hård tid for Milkos landmænd, men det her er et skridt i den rigtige retning. Jeg håber nu, at mælkeproduktionen i det berørte område kommer til at få en positiv udvikling, siger Helena Jonsson.

Ekstremt glædeligt
Hos Milkos bestyrelsesformand, Lars Reyier, er der også glæde. Milko har i dag 560 andelshavere, 553 har på forhånd søgt om at komme med i Arla.

- Dette er en ekstremt glædeligt og længe ventet besked. Jeg er meget lettet over, at vi Milko-bønder nu får betalt mere for mælken allerede fra 1. november. Det er en afgørende styrkelse af indtjeningen på mange Milko-gårde. For os i bestyrelsen er det også skønt, at vi lykkedes med at sikre os, at samtlige Milko-bønder tilbydes mulighed for at fortsætte med mælkeproduktion, selvom Milko nu ophører som sin egen forening, siger Lars Reyier.

Læs også