Pløjer sig vej til drømmene

PORTRÆT: Konkurrencepløjer og landmand Søren Korsgaard går efter de ting, han drømmer om.

Som ung dreng klippede Søren Korsgaard artikler ud fra avisen om pløjere, der havde været til mesterskaber rundt omkring i verden. Det var det, han drømte om, når han sad på traktoren sammen med sin far Peder Korsgaard, der gjorde en dyd ud af at lave et godt håndværk med ploven i marken.

Som 21-årig var han med til DM for første gang, og i 2001 deltog han i sit første internationale stævne ved EM i Østrig. Siden har han deltaget i 12 internationale mesterskaber og endnu flere danmarksmesterskaber. Alene i år har han været til VM i Sverige, det uofficielle VM blandt tidligere medaljetagere i Irland og EM i Frankrig – og så er han regerende Danmarksmester.  

Med på turene er hans faste følgesvend. Case IH-traktoren fra 1988 med den to-furede Kverneland konkurrencevendeplov, der har været fragtet så langt væk som Canada.

Lige nu er han ved at få bygget en helt ny plov i samarbejde med sin sponsor Mølbro.

- Der var nogle ting, der ikke var optimale på den gamle plov, så nu laver vi den optimale plov fra starten. Det bliver den eneste af sin slags i verden, siger konkurrencepløjeren, der håber, at den nye plov skal være med til at sikre en medalje ved VM i Danmark i 2015.

Han brænder for pløjesporten. Det fortæller flere af hans konkurrenter, der kalder ham både seriøs og ambitiøs.

Nogle drømme skal man bare føre ud i livet
Søren Korsgaard har også altid drømt om at blive landmand. I 1999 var han færdiguddannet med grønt bevis. I 2000 blev han ansat ved entreprenørfirmaet Kaj Bech i Holstebro, hvor han i dag er teamleder for græsafdelingen i park og vej-afdelingen.

Men han er også blevet selvstændig landmand, for ved siden af sit fuldtidsjob og pløjesporten, driver han sit fødehjem i Mejrup ved Holstebro med 70 hektar planteavl med hvede, vårbyg, rajgræs, maltbyg og hestebønner.

Han har desuden overtaget sin fars fødehjem i Thy, som i dag er forpagtet ud. Der er gennem årene tilkøbt et par mindre ejendomme, som er lagt til gården i Mejrup. På en af dem bor Søren Korsgaard, mens hans forældre stadig bor i hans fødehjem.

Her er en del af de tidligere staldbygninger revet ned, og der er bygget nyt maskinhus med opvarmet værksted og bade- og kontorfaciliteter.

- Jeg har altid haft en drøm om at have et godt sted at stå om vinteren, blandt andet når ploven skal bygges om. Nogle drømme skal man simpelthen bare føre ud i livet, siger han.

Den professionelle drøm
Han førte en anden drøm ud i livet, da han i 2007 gik sammen med 11 andre landmænd og købte 2700 hektar landbrugsjord i Rumænien. I dag er han i bestyrelsen for gruppen, der kalder sig Agrofarm Denmark.

- Vi havde drømmen om at starte en stor planteavlsbedrift op og få et gods, fortæller han.

Desværre har de måttet skrinlægge planerne på grund af gælds- og finanskrise, så lige nu er jorden forpagtet ud til et østrigsk selskab.

Pløjesporten giver de bedste oplevelser
Selvom der er gang i mange ting i Søren Korsgaards professionelle liv, så er det alligevel pløjesporten, der giver de bedste oplevelser. Ikke bare alle de titler, han har fået, men også de oplevelser, der følger med.

Blandt andet har han fået mange gode venner både herhjemme og i udlandet.

- Søren er meget venlig og vellidt. Jeg har aldrig oplevet eller hørt noget negativt om ham. Han er stille og rolig og laver ikke så mange kunster. Han er utrolig sympatisk og en god kammerat, siger tidligere verdensmester i pløjning Niels Balle.

Søren Korsgaard er engageret i Landspløjeudvalget og har både været træner for unge, danske pløjere ved internationale stævner og dommer herhjemme og i udlandet. Han er også med til at arrangere lære-pløje dage for nye pløjere.

- Søren er rigtig god til at instruere de andre. Han står ikke bare og griner af de nye, men går hen og hjælper dem, siger Lene Mouritzen fra LandboUngdom, der er sekretær for Landspløjeudvalget

- Jeg vil gerne give de oplevelser videre, som jeg har haft, siger han, der forestiller sig at fortsætte med det frivillige arbejde, når han engang ikke er aktiv pløjer selv mere.

Men han vil også have tid til at træne noget mere selv.

- Hvis man ikke træner, så kan man ikke begå sig i toppen og være med, hvor det er sjovt. De sidste par år har jeg trænet for lidt, siger pløjeren, der også sætter sin lid til den nye plov.

For drømmen er helt klart, at der skal hentes en medalje, når der er VM i Danmark i 2015. Først gælder det for ham om at forsvare sin titel som Danmarksmester, når der er DM den 28. og 29. oktober på Fyn.

Læs også