God madkultur i sommerferien

MADLAVNING: Østhimmerlands 4H har igen i år med succes afviklet sommerskole for 115 børn.

- Kom og se.

Christian på 9 år nærmest trækker fødevarekonsulent Birthe Jensen, Nordjysk Familielandbrug, i trøjen. Han vil vise hende den færdige agurk-radise salat, som han stolt rækker frem.

Sammen med 29 andre børn i alderen 9 til 12 år er han på 4H Østhimmerlands sommerskole, som er et tilbud til alle børn i Mariagerfjord og Rebild Kommuner.

Sommerskolen byder på en lang række forskellige aktiviteter lige fra BMX cykling, ridning og lystfiskeri til 4Hs tilbud, som indeholder både madlavning og kreativt værksted med produktion af smykker over to dage.

4H Østhimmerland har haft i alt 115 børn på sommerskole i år.

Gode vaner i køkkenet
Mange af eleverne har i år været bange for at spise rå grøntsager, fordi de har hørt om sagen med agurkerne, der gjorde flere, også danskere, syge på grund af colibakterier.

- Vi lærer dem blandt andet, at de trygt kan købe og spise danske produkter, fordi der er styr på bakterierne herhjemme, siger Birthe Jensen.

Hun gør også meget ud af at lære børnene, at de selv skal holde en god hygiejne i køkkenet.

Mindre madspild
En anden af de store opgaver på sommermadskolen er at lære børnene om madspild.

- Mange af børnene skærer jo fem centimeter af hver ende af agurken og river flere blade af Iceberg-salaten. Så samler jeg det sammen og viser dem, hvor meget de faktisk har smidt væk. Så forstår de det, siger Birthe Jensen, der også lægger vægt på, at børnene ikke tager mere på tallerkenen, end de kan spise.

- Det er også vigtigt, at de lærer noget om økonomien i den private husholdning. Det er jo et sted, man kan spare, siger fødevarekonsulenten.

Birthes 4H hitter
På sommerskolen står der i dag både grøntsagsgryde, kartoffelporrefad, squash-pandekager, squash-chokoladekage, franskbrød og frikadeller med mere på menuen.

De tredive børn arbejder koncentreret med opgaven.

- Hvor er der en hvidløgspresser?

- Jeg skal bruge noget gær.

- Hvor er marinaden?

Spørgsmålene til Birthe Jensen er mange, og en kødrand af børn flokkes om hende. Det har børn, 4H børn, sommerskolebørn og andre, gjort siden 1977, da hun startede. Dengang var der 13.000 4H medlemmer på landsbasis.

Det tal er i dag faldet til 5.000, men hos Birthe Jensen er der stadig fuldt hus. Henover året har hun 15 hold og hun regner med over 500 medlemmer i år fordelt på Kær Herreds, Mous, Østhimmerlands, Aars’, Løgstørs og Vebbestrups 4H samt Aars 4H gård.

- Jamen, jeg kan slet ikke undvære det, smiler Birthe Jensen, inden hun igen vender opmærksomheden mod deltagerne på årets sommermadskole.  

Læs også