Gule ærter fra Mors
PLANTEAVL: Planteavler på Mors forventer 70 hektokilo pr. hektar og en pris, der ligger 70 kroner over hvede for gule ærter til konsum.
Torben Olesen Nørgaard ved Sønder Dråby på Nordmors dyrker i år 48 hektar ærter og forventer et udbytte mellem 60 til 70 hektokilo pr. hektar.
- Jeg bliver skuffet, hvis der ikke bliver 60 hektokilo, siger han.
Ærterne dyrkes som gule ærter til konsum og afsættes til DLG.
- Vi ved jo først efter høst, om de godkendes, men sidste år levede de op til kravene, fortæller den nordjyske planteavler.
Han er sikret en pris, der ligger 50 kroner over hvedeprisen. Dertil kommer yderligere 20 kroner, hvis det godkendes til gule ærter.
Ikke rigtig klog
- Forrige år, hvor kornpriserne var lave, besluttede jeg, at jeg ikke ville blive ved med at dyrke så meget korn, og kontaktede derfor flere selskaber. DLG var mest opsat på at aftage ærter, forklarer Torben Olesen Nørgaard.
Han havde erfaringer med ærtedyrkning fra 1980’erne og syntes, det var spændende at genoptage det.
- Folk sagde til mig, at jeg ikke var rigtig klog, men for mig er det en udfordring, og jeg synes ikke, at man behøver være bange for at avle ærter, mener han.
Torben Olesen Nørgaard erkender dog, at de spirer let og ikke tåler meget nedbør, når de er modne.
60 hektar uden rengøring
- Det er kun regn i høst, der kan ødelægge dem, konstaterer han.
Sidste år oplevede han dog ikke problemer på grund af nedbør i høsten.
- Allerede dagen efter, at der var kommet 40 millimeter regn på en nat midt i høsten, kunne jeg fortsætte med at høste ærterne, mens det ikke var muligt at køre i hveden, påpeger han.
Sidste år var alle ærter høstet den 11. august.
- Det var tidligt sidste år, hvor det var tørt i juli måned, erindrer Torben Olesen Nørgaard, som høstede 60 hektar uden, at det var nødvendigt, at gøre maskinen ren én eneste gang.
Tre hektar i timen
Lige nu står afgrøden i en knaldgrøn farve, og morsingboen forventer ikke at komme til at høste ærter de første tre uger.
Der høstes med en 24 fods New Holland TX68.
- Ærter er lette at tærske. Jo stærkere, man kører, jo mindre spild. Når man kører med 7,5 kilometer i timen, er der intet spild. Jeg kører med lav cylinderhastighed og stor broafstand for ikke at knække ærterne, siger Torben Olesen Nørgaard.
Med tre hektar i timen regner han med at kunne høste alle 48 hektar på 16-18 timer.
20-24 procent vand
- Der må godt være lidt grøn farve på bælgene. Vi skal passe på, at det ikke bliver så tørt, at bælgene springer op. Jeg høster dem gerne med 20-24 procent vand, men så snart duggen falder, bliver det mere besværligt, og så kan jeg lige så godt køre hjem, fortæller ærteavleren.
Ærterne tørres på gården, og det er ifølge Torben Olesen Nørgaard vigtigt, blandt andet fordi, det er for dyrt på et foderstof. De skal ned på 14 procent vand, men de er lette at tørre, og han bruger halm som brændsel.
- Jeg anvender kun kold luft indtil sidst i september. Derefter giver jeg ærterne lidt varme. I et plantørringsanlæg med et lag på godt en meter tørrer jeg dem langsomt ved lave temperaturer, oplyser han.