Bælterne på ny mejetærsker fik deres ilddåb

Brødrene Bjarke og Torben Thomsen, Vadum nord for  Aalborg, er i denne våde sæson meget glade for deres nye mejetærsker, der har firehjulstræk og bælter.

Ved middagstid i går satte Bjarke og Torben Thomsens nye Claas Lexion 670 sit 30 fods skærebord i kornet for første gang.

Opgaven lød på 28 hektar vinterbyg, en to-radet Anisette, på en mark på Gjøl, der ligger ud til Limfjorden. En våd mark på lerjord, der engang har været et sumpområde, vel at mærke.

Pilot Kristian Thomsen, der er hjemme for at hjælpe sin far Bjarke Thomsen og onkel Torben Thomsen med at høste, havde da også haft sine vanskeligheder i forageren, hvor der stod vand i hjulsporene.

Der gik da heller ikke længe, inden bælterne igen måtte vise deres værd. Tanken var ved at være fuld, og maskineriet sank et stykke i, men bælterne holdt den oppe.

Vinterbyggen, som brødrene Thomsen høstede for en kollega, gav omkring 7,5 ton pr. hektar og havde en vandprocent på mellem 15,5 og 16. Tallene er dog målt, inden den nye mejetærskers måleudstyr er kalibreret.

Mindre tryk i marken
Bjarke og Torben Thomsen, der tilsammen driver 750 hektar foruden de 150 hektar de sår, sprøjter og høster for deres kollega, har en del lave arealer.

Men det er ikke den eneste årsag til, at de har valgt en traktor med bælter.

- Vi har kunnet se sporene efter mejetærskeren, når vi har pløjet om efteråret, siger Bjarke Thomsen, der med den nye mejetærsker vil forsøge at undgå et for stort marktryk.

Læs også