Muligheden for halmleverandørerne selv køber de seks decentrale kraftvarmeværker, som Dong vil skille sig af med, undersøges nu seriøst.
Det vakte stor forargelse i blandt halmleverandørerne, da det statsejede energisselskab Dong Energy for cirka halvanden måned siden offentliggjorde sine planer om at sælge seks decentrale kraftvarmeværker.
De seks kraftværker har tilsammen en kapacitet på 270.000 ton halm årligt.
Nu overvejer halmleverandørerne selv at komme med at bud på værkerne, når Dong Energy på et tidspunkt kommer med deres udbudsmateriale på hvert af værkerne. Det fortæller Hans Otto Sørensen, formand i Syd- og Sønderjyllands Halmleverandørforening, og medlem af bestyrelsen i Danske Halmleverandører.
Han forestiller sig, at værkerne skal drives som andelsselskaber.
- Den bedste og sikreste løsning på, at halmforbruget fortsat eksisterer i fremtiden vil være, at vi på en eller anden måde fra halmleverandørenes side går ind og overtager de værker, sagde Hans Otto Sørensen i går, da Danske Halmleverandører afholdt deres årsmøde i København.
Ikke uoverstigelig
Ifølge Hans Otto Sørensen er det jo slet ikke noget nyt fænomen, at landmænd selv driver virksomhed, der forarbejder egne produkter, men det har i de seneste år knebet lidt med at finde på nye områder. Og dem, der har forsøgt sig, har heller ikke haft den store succes.
- Det er et spørgsmål om at finde den rette ejerkreds. Personlig ser jeg det altså ikke som en uoverstigelig opgave at lave seks foreninger rundt omkring i landet, der kan løfte den her opgave. Eller måske en landsdækkende forening, der kan løfte opgaven, sagde Hans Otto Sørensen.