Fødevareministeren kritiserer Bæredygtigt Landbrug

Henrik Høegh retter et angreb mod Bæredygtigt Landbrug for at gøre mere skade end de gavner.

Bæredygtigt Landbrug har i al for stor grad forholdt sig til de vandplaner, der blev sendt i teknisk forhøring i januar 2010, og hvor store dele siden er forkastet, mener fødevareminister Henrik Høegh (V).

Han kritiserer den alternative landbrugsforening for at have kørt skræmmekampagne over for regeringens politik, og for at skabe frygt i blandt landbrugets kreditorer.

Kritikken af Bæredygtigt Landbrug blev fremført under gårsdagens præsentation af regeringen økologivisioner på landbrugsskolen i Høng. De studerende på skolens produktionslederuddannelse havde her muligheder for at stille spørgsmål til ministeren, og selvom det var meningen, at spørgsmålene skulle handle om økologi, så kunne en studerende ikke dy sig for at stille spørgsmål ind til Grøn Vækst, og om hvorfor regeringen havde sendt en plan ud, som havde så store konsekvenser for arbejdspladserne i Danmark.

Skulle ikke have været i forhøring
- I januar 2010 blev der sendt nogle planer ud i teknisk forhøring i kommunerne for at finde ud af, om det var de rigtige data, hektar og oplandsanalyser, som vi havde. Set i bakspejlets klare lys, så var det en fejl. De skulle ikke have været sendt ud på den måde, for det var det samme som en offentliggørelse. Sådan blev det opfattet, sagde Henrik Høegh til den studerende, og forklarede, at de planer, der blev præsenteret her, rigtig nok ville have voldsomme betydninger for landbrugserhvervet i Danmark.

Siden blev store dele af planerne dog kasseret i forbindelse med Grøn Vækst 2.0, som blev lanceret i april, og flere af de problemer, som var blevet påpeget af landbruget, var blevet lagt ud i udvalg.

Henrik Høegh gav eksemplet på det udvalg, som netop er kommet med sin rapport om de 19.000 ton i vandplanernes betydning for konkurrenceevnen, hvor det netop er blevet besluttet at udskyde 10.000 ton af dem til 2027.

- I hele den her periode har der så været nogle agitatorer, som jeg vil kalde dem, andre vil kalde dem Bæredygtigt Landbrug, som har skabt en masse frustrationer på det, som blev udsendt i januar og lagt til side i april, siger Henrik Høegh.

Brugt forkerte tal
Han mener, at foreningen i al for stor grad har baseret deres rapporter om, hvor slemt vandplanerne rammer landbruget på de vandplaner, som blev sendt ud i januar 2010.

Ministeren nævnte som eksempel en »chok-rapport«, som Bæredygtigt Landbrug havde sendt ud på de 9.000 ton kvælstofreduktion, som er besluttet i vandplanerne, hvor foreningen var ude at sige, at 125 hektar planteavl i fremtiden ville komme til at koste 382.000 kroner.

- Det var nok rigtigt i forhold til det, som blev sendt ud i januar måned, men havde man regnet på det, som blev sendt ud i april (Grøn Vækst 2.0, red.), så ville jordskattelettelsen gøre det sådan, at det kun blev til en omkostning på 30-35.000 kroner, sagde Henrik Høegh.

Kørt skræmmekampagne
I en uddybende kommentar efter mødet med de studerende fra den sjællandske landbrugsskole, slog fødevareministeren overfor Effektivt Landbrug fast, at Bæredygtigt Landbrug har påtaget sig et rigtig stort ansvar med deres gøren i de seneste måneder.

- Jeg håber ikke, at de har skræmt for mange kreditorer med deres skræmmekampagne. De siger selv, at de har for alvor har taget fat i de sidste fire til syv måneder, og det er jo efter april. Man kan så sige, at de ikke har været alt for godt politisk orienteret, når de stadigvæk agiterer for det, som skete i januar, siger Henrik Høegh og fortsætter:

- Det de gør, er noget, som er rigtig godt til at skabe opbakning, men det er ikke særlig godt, hvis man vil give reel politisk oplysning til, hvad det er, som sker, siger Henrik Høegh.

Troede der var våbenhvile
Hos Bæredygtigt Landbrug bliver fødevareministerens kritik mødt med undren og skuffelse af direktør Vagn Lundsteen.

Han fortæller, at han egentlig troede, at fødevareministeren og Bæredygtigt Landbrug havde begravet stridsøksen ved et lukket møde på Lolland i sidste uge.

- Jeg synes, at vi havde et rigtig godt møde i sidste uge, så kritikken overrasker mig, siger Vagn Lundsteen.

Han fortæller, at det er fuldstændig rigtigt, at indtil for en uge siden har Bæredygtigt Landbrug regnet med de 19.000 ton, men efter meddelelsen i sidste uge om, at regeringen vil udskyde de 10.000 ton til 2027, regner man nu kun med 9.000 ton i foreningen.

- I den sidste uge har vi på intet tidspunkt kritiseret regeringen, men det gør vi igen, hvis ikke vi kan finde ud af, hvad det hele betyder, siger Vagn Lundsteen, og fortæller, at han netop har stillet nogle opklarende spørgsmål til miljøministeren omkring vandplanerne, som han snart forventer svar på.

- Og der er ingen tvivl. Hvis vi ikke er tilfredse med de svar, vi får, så er landmændene klar til at køre med traktorer igen, siger Vagn Lundsteen, med henvisning til de traktordemonstrationer, som der er set en del af i den seneste tid.

Læs også