Svineformand skeler til håndklædet

- Landbruget kvæles i danske særregler, fastslog Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen, på foreningens generalforsamling i Fredericia i går. Han er usikker på, om det hele er anstrengelserne værd.

Dansk svineproduktion er økonomisk og politisk groggy. Og Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen, erkender nu, at han i stigende grad skeler til håndklædet i ringhjørnet.

Det pointerede han på foreningens generalforsamling i Fredericia i går.

- Hvis vi ikke kan opnå større politisk opbakning til svineproduktionen, end den har i dag, er jeg usikker på, om det overhovedet er anstrengelserne værd, fastslog han i sin beretning.

Endnu en runde
Den hårdt pressede svinesektor har dog fortsat lyst og energi til at tage endnu en runde i ringen med både kreditorer og politikere, understregede formanden.

- Vi kan og vi vil! - men kan vi også få lov?, lød spørgsmålet fra Henrik Mortensen, der i den forbindelse opremsede en række af de overvejende danske særregler, der sætter danske svineproducenter under pres.

Han pegede blandt andet på, at samfundet ønsker mindre gødning på markerne, færre pesticider, større bufferzoner, flere søer og vandløb og mere økologi.

Kvæles
Oveni skal den enkelte svineproducent investere i luftrensning, gyllekøling, gylleseparation, biogasanlæg og anden teknik for at mindske landbrugets påvirkning af natur og miljø. Søerne skal gå løse i staldene. Der skal være legetøj i stierne og bløde måtter eller halm at rode rundt i.

- Vi er ved at blive kvalt i danske særregler, fastslog Henrik Mortensen, og erkendte samtidig, at det for nogle svineproducenter er i en så desperat situation, at det nok er på tide at »lade falde, hvad ikke kan stå«.

- Og det selvom det vil gøre ondt for både banker og de landmænd, det drejer sig om, pointerede svineformanden.

Læs også