Regeringens nordjyske bagland i skarp kritik af vandplanerne

De borgerlige partier i Nordjylland er gået sammen, og har indsendt et yderst kritisk høringssvar til regeringens kommende vandplaner, som de mener, vil skade Nordjylland særdeles hårdt. Det borgerlige Nordjylland retter skarp kritik mod tidligere miljøminister Troels Lund Poulsen.

I et høringssvar til regeringens kommende vandplaner, der er indsendt af tre regionale nordjyske politikere fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, bliver der langet kraftigt ud efter regeringens kommende vandplaner.

I den 20 sider lange rapport, der udgør høringssvaret, og som er udarbejdet af en lang række af nordjyske landmænd med assistance fra blandt andre planteavlskonsulenter og nordjyske medlemmer af Folketinget, bliver der sat spørgsmål ved, om vandplanerne fra regeringen er den rigtige løsning på miljøforbedringer af Limfjorden og for samfundet som helhed.

Der bliver blandt en lang række af kritikpunkter eksempelvis sat spørgsmål ved de målemetoder, som er benyttet i vandplanen for Limfjordsområdet, som man ikke mener, er sikre nok. Og der bliver sat fokus på, at rammebetingelserne for landbruget i Danmark er væsentlig ringere, end de andre nordlige lande i EU, vi normalt sammenligner os med.

Klokkeklart signal
Fra Venstre er det Mariann Nørgaard, der er rådmand i Aalborg Kommune, der har indsendt høringssvaret. Ifølge hende er det et klokkeklart signal til regeringen, at de er på gale veje med vandplanerne, når det nu er et samlet borgerligt Nordjylland, der siger fra over for vandplanerne.

- Limfjordsområdet er særlig hårdt ramt, og dermed kan vi se frem til at skulle give afkald på rigtig mange arbejdspladser, siger Mariann Nørgaard.

Hun henviser til beregninger fra Landbrug & Fødevarer, som også indgår i høringssvaret, der viser, at Nordjylland risikerer at miste 5.100 arbejdspladser i fødevareindustrien ud af i alt 15.000, hvis vandplanerne vedtages i sin nuværende form.

- Ved at vi nu er gået sammen i et borgerligt Nordjylland om dette høringssvar, står vi utrolig stærkt over for regeringen, som jo har den afgørende beslutning omkring vandplanerne. Det er et meget stærkere høringssvar, vi har afgivet, når vi er så mange om det. Vi tager det meget alvorligt alle de borgerlige partier i Nordjylland, siger Mariann Nørgaard, der mener, at høringssvaret, som nu er indsendt i forbindelse med høringsfasen, der varer frem til midt i april, er stærkt fagligt begrundet.

Samme overbevisning har den konservative næstformand i Region Nordjylland, Per Larsen.

- De overvejelser, vi har haft i Det Konservative Folkeparti, er, at vi gerne vil sende et stærkt signal til omverdenen om, at i vores region, der får de her planer altså nogle voldsomme konsekvenser, siger Per Larsen.

Skuffet over Troels Lund Poulsen
Mariann Nørgaard lægger i øvrigt ikke skjul på, hvem hun bebrejder i regeringen, når det kommer til, hvordan vandplanerne ser ud i dag.

- De vandplaner, der nu er i høring, er ikke ordentligt bearbejdet. Jeg kan se på opfattelserne rundt omkring, at det er miljøminister Karen Ellemann (V), der får skylden, men det var altså Troels Lund Poulsen (daværende miljøminister, red.), der sendte det her forslag ud i første omgang, siger den ålborgensiske Venstre-kvinde.

Det var i januar sidste år, at det skete, og den daværende miljøminister, der i dag er skatteminister, kaldte dengang vandplanerne for den største satsning på miljøområdet i Miljøministeriets og dermed også VK-regeringens levetid. Han fortalte samtidig ved den lejlighed, at han havde brugt hovedparten af sin politiske tid i to år på arbejdet med vand- og naturplanerne.

- Det kan godt overraske mig, at Troels Lund Poulsen har sendt sådan noget makværk ud. Det er ikke i orden. Det bliver han altså diskvalificeret på af det borgerlige Nordjylland. Han har simpelthen ikke gjort sit arbejde ordentligt, siger Mariann Nørgaard.

Læs også