NYBYGGERI: Brødrene Jonas og Danni Møller Sørensen er femte generation på slægtsgården. Lige nu bygger de to brødre en stald til 1200 søer. Der er kælet for detaljen, og kvaliteten er i top, siger Per Nielsen fra Arne Andersen i Vrå, der har byggeriet i totalentreprise.
Jonas Møller Sørensen og Danni Møller Sørensen er brødre. De overtog deres slægts gård, St. Vognsbæk, i Skærum ved årsskiftet efter deres far og onkel. Tidligere har også bedstefar Johannes Sørensen haft gården, og det er stadig ham, der bor i stuehuset. Ældste bror Jonas Møller Sørensen bor nu i fodermesterhuset, mens Danni Møller Sørensen har købt hus tæt ved.
De to brødre er begge i tyverne. Lige nu er de midt i et stort byggeprojekt, der allerede er forberedt på at kunne udvides, hvis mulighederne byder sig. Der har været rejsegilde på den 80 meter lange og 37 meter brede farestalde, mens jordarbejdet til løbe- og drægtighedsstalden er godt i gang. Imellem de to staldafsnit skal der ligge et velfærdshus.
De to unge brødre ved, det er en stor mundfuld. Men de er også bevidst om, at de har familien i ryggen.
- Stalden skal ligge her. Det er her familien altid har arbejdet, siger de og fortæller, at far Per Sørensen stadig vil passe marken, at onkel Jens Sørensen stadig vil være alt-mulig-mand på ejendommen.
Bedstefar Johannes Sørensen på 93 år stadig er en god rådgiver specielt omkring regnskab, økonomi og fiduser.
Siden 1993 har produktionsomfanget på gården været 100 søer med slagtesvin, 40 malkekøer med opdræt samt markdrift på 145 hektar.
Nu vil de gerne have mulighed for mere end en ansat, så det bliver en arbejdsplads med kollegaer. Derfor bygger de unge.
Og navnet Brødrene Sørensen følger med til den nye generation.
Mange valg
De to unge på 27 og 23 år stod overfor et stort valg: Enten skulle de ud at finde arbejde, eller de skulle drive familieejendommen videre.
De valgte det sidste. Det er det, de er opdraget til, siden de som børn fik foræret legetøjstraktorer og var med ude at samle sten, siger de med et smil. Da beslutningen var truffet, så skulle der ske noget, men der har været snakket om mulighederne længe.
Så de har været ude at se stalde. De har været til mange åbent hus og på mange besøg.
- Vi nåede at blive træt af røde pølser, griner Jonas Møller Sørensen.
- Og alle steder er vi blevet taget rigtig godt imod. Vi har både fået fiduser og gode og dårlige sider vendt, når vi har været på besøg, fortæller de to brødre, der blandt rigtig mange gode besøg gerne vil fremhæve samspillet med Jens Myhren i Vodskov og Palle Joest Andersen i Sønderskov.
Byggeriet er nu i totalenterprise hos Arne Andersen i Vrå. Per Nielsen, som er projektleder i landbrugsafdelingen, er fuld af lovord over de unge mennesker.
- De er virkelig grundige og har både overblikket og sans for detaljen, og så har de mange gode ideer, siger han og tilføjer, at det betyder, at det ikke altid er standardløsninger, der er valgt.
Farestald
Jonas og Danni Møller Sørensen bygger en traditionel farestald med tre gange 114 stier og en todelt bufferstald med 38 stier i hver sektion. Her skal være 14 dages drift og en buffer til dem, og det vil specielt sige polte, der løbes udenfor tiden.
Stalden er dog forberedt på, at der kommer krav om løsgående søer i farestalden. Derfor er boksene 2,80 x 1,80 meter. Det er areal nok til en løsgående so. Inventaret kan slås til side, og siderne kan gøres højere.
- Så kan søerne også stå fast de første fem dage og derefter slippes løse, fortæller Danni Møller Sørensen.
Der er en ekstra rist med dræn i siden af hver faresti. På den måde kommer soen ikke til at ligge og være våd, siger han og tilføjer, at det kan på sigt blive sådan, at der kan produceres 17 kilos grise i boksene.
Så skal soen tages ud efter fem uger og så kan grisene blive gående en lille måned mere. Men det sker først, når og hvis 17 kilos grise bliver en handelsvare.
- En 17 kilos gris kan jo transporteres længere end en syv kilos, og bilen kan have flere med, end når det er 30 kilos grise. Og samtidig kan en 17 kilos gris sættes ind i en slagtesvinestald, siger de to brødre.
De har således gennemtænkt alternativer og er klar, hvis muligheden melder sig på sigt. Men så skal der helst bygges to sektioner mere på farestalden.
I første omgang skal grisene afsættes som syv kilos. Og med 1200 grise hver 14 dag regner de ikke med at få afsætningsproblemer.
- Vi sætter en hel ny besætning ind. Det giver jo en god sundhedsstatus, understreger de.
Løbeafdeling
Løbeafdelingen er til UK-produktion, således at søerne kun er fikseret i kort tid omkring løbning og derefter går løse.
Her er en boks pr. so, der skal bruges til ædeplads samt til scanning og insemination.
Foder
Der skal fodres med vådfodring i hele stalden. Det er en arbejdsmæssig besparelse, mener de. Der skal fodres fem gange i døgnet. Det er vigtigt at holde søerne i rigtig godt huld.
Brødrene har valgt et Weda vådfodringsanlæg, fordi de mener, det er tre skridt foran andre anlæg. Blandt andet fordi hygiejnen er bedre, og fordi der ikke står gammelt foder i rørene i det anlæg.
- Der skal være frisk foder hver gang, mener de, og det anlæg, de har valgt, er restløs fodring, og når fodringen afsluttes, er der kun vand i rørene.
Vand der anvendes i næste foderblanding.
Kun poltene, der skal opdrættes på stedet, får tørfoder. Det hænger sammen med, at de skal stå i den gamle sostald, hvor der er et tørfoderanlæg.
Færdige elementer
Bunden i farestalden er færdigstøbte elementer med dobbelte varmeslanger fra Agroelementer.
- Det giver en blød overflade, mener Danni Møller Sørensen. Det eneste, der støbes på stedet, er bunden af gyllekanalerne.
Og så er der mange vinduer hele vejen rundt også ud til den lange forbindelsesgang i farestalden. I velfærdshusets kantineafdeling er der store vinduer, der vender ud mod bakkerne i Skærum.
- Vi skal kunne nyde lyset og naturen, ligegyldig hvor vi er, siger Danni Møller Sørensen.
De to brødre er indstillet på at gøre en rigtig stor del af arbejdet selv fra starten, og det er dem selv, der skal være driftsledere. Jonas Møller Sørensen i farestalden. Dennis Møller Sørensen i drægtigheds- og løbeafdelingerne. Men der skal også være ansatte.
Det er ikke et billigt byggeri. Det koster et tocifret millionbeløb. Der er lagt vægt på detaljen og finesserne.
- Planen er, at vi skal arbejde her længe, det skal kunne holde og være funktionelt, understreger Jonas Møller Sørensen.
Og banken, som de to brødre har holdt til i, siden de hver fik en Rasmus Klump konto, har været en vigtig medspiller ligesom kommunen. Miljøtilladelsen kom igennem på under et år.
- Ansøgningen var skrevet godt fra starten af. Det er vigtigt, siger Danni Møller Sørensen.
- Og vi har også reageret med det samme, hver gang vi fik en forespørgsel og ofte kørt med materialer til kommunen med det samme eller sendt en mail, siger Jonas Møller Sørensen.
Samarbejde
De to brødre er meget forskellige, og det ved de. Men de har også respekt for hinanden.
- Vi har slåsset igennem, fra vi var bitte, siger Jonas Møller Sørensen.
- Ja, jeg har taget mine tæsk, svarer Danni Møller Sørensen med et glimt i øjet og tilføjer, at de altid er to, hvis noget går i stykker, eller der skal gøres en ekstra indsats.
Og de har deres egen måde at blive enige på.
- Ingen af os er kørt hjem i arrigskab, er de enige om.
Og de er også enige om, at fra starten kører de så sikkert som muligt. De vil ikke ligge søvnløse om natten, mens de spekulerer på nye måder.
Det må komme senere.