Rohde: Giv landbrugsstøtte til biomasse

Danmark har dummet sig ved at ville afskaffe landbrugsstøtten, mener Jens Rohde (MEP for Venstre). Han forventer, at den europæiske landbrugsstøtte vil stige.

- I øvrigt mener jeg, at Kathargo bør ødelægges.

Sådan gentog Cato den Ældre under den tredje puniske krig gang på gang, da han skulle overbevise sine romerske åndsfæller om sin strategi.

Og sådan har Danmark også argumenteret, når man i EU skal diskutere landbrugsstøtte. Og det er en fejl, mener Jens Rohde, fordi landbrugsstøtten kommer til at påvirke biomasseproduktionen, og støtten kan sagtens ende med at stige.

- I de andre lande i EU-parlamentet spørger de, hvorfor Danmark hader deres landbrug, når man vil afskaffe landbrugsstøtten. Man sætter sig selv uden for indflydelse, og ingen gider høre på sådan en »i øvrigt mener jeg, at Kathargo bør ødelægges«-holdning. Jeg tror, at landbrugsstøtten kommer til at stige i forbindelse med satsning på biomasse, sagde Jens Rohde til en temadag om biomasse på Axelborg i går.

- Biomasse indgår i allerhøjeste grad i vores overvejelser for landbrugsstøtten. Det foregår blandt alle lande med undtagelse af Danmark. Det er uheldigt, at man i det danske Folketing på den måde har sat sig uden for forhandlingerne, sagde Jens Rohde videre.

Temadagen var arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med tænketanken Concito og Dansk Energi.

Prisstigninger
Der blev foruden landbrugsstøtte diskuteret nye muligheder for biomasse-produktion i Danmark, firberfraktion i gylle og perspektiver for halm som biomasse i Danmark.

Eksempelvis kom det frem, at der er udsigter til en prisstigning på otte kroner pr leveret gigajoule på halm i år 2020. Den er i dag 30 kroner.

Men prisstigninger og akademiske forudsigelser klinger hult hos formanden for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, der også deltog ved konferencen på Axelborg i går.

- Hvem kan forudsige priserne så langt frem? Det er selvfølgeligt alt sammen innovativt og spændende, men indtil vi har teknologierne og produktionen på plads, så må vi altså fortsætte med halm, men det glemmer de, fordi det ikke er så spændende. Halm er trods alt stadig den billigste biomasse, konstaterede Hans Stougaard efter temadagen.

Læs også