Store udsving i spinat-høsten

Spinaten kom sig aldrig over voldsomt regnvejr tidligt på sommeren og en særdeles varm juli.

Hos landmand Claus Christiansen, der er formand for Havefrøavlerdyrkerforeningen, og som driver 489 hektar omkring Rødby og derudover laver cirka 7.500 slagtesvin om året, er høsten af specialafgrøder nu overstået.

For spinaten, der med 5.500 hektar udgør størstedelen af det samlede danske frøavlsareal med havefrø, er høsten for Claus Christiansen dog ikke gået så godt, som den plejer. Det fortæller hans driftsleder Henrik Nissen.

I alt 10 hektar spinat har de haft i år. Udbyttet ser ud til at ende på 500 kilogram pr. hektar mod normalt 2 – 2,5 ton. Det præcise udbytte er endnu ikke gjort op, da spinaten stadig ligger til tørring.

- Vi var lidt uheldige med vores sprøjtninger i år. Det kunne ikke helt klare den kemi, som vi kørte med. Det var en speciel sort den her, som der kun var to i landet, der havde. Her mistede vi nogle planter, som vi fik sprøjtet ud, siger Henrik Nissen.

- Men sådan er det jo. Vi er nødt til at tage nogle chancer ind i mellem. Vi gjorde det i samråd med nogle konsulenter, som sagde til os, at der ikke ville ske noget, og det ville der jo nok heller ikke være gjort i et normalt tørt år, men nu regnede det hele foråret, og så fik kemien en rimelig stor effekt, siger Henrik Nissen.

Regn 8. juni
Hos aftager af spinat Jensen Seed og Vikima Seed kan man da også melde om en noget svingende høst af spinat. Spinatmarken ved Rødby er ikke den eneste, der ligger under normalen.

Ifølge Henning van Veldhuizen, direktør i Jensen Seed, er det især et kraftigt regnvejr i juni måned, som er årsagen til den lidt ringere høst end normalt. I gennemsnit ligger den 10 procent under normalen, fortæller han.

- I år er spinat høstet før hvede og byg, fordi de ikke har kunnet køre korn på grund af vejret. Kun ganske få har tabt frø. Vi har ikke rigtig kørt fast med vores mejetærskere. En enkelt sort har vi dog været uheldige med, og det skyldes vejret, siger Henning van Veldhuizen.

Især et kraftigt regnvejr 8. juni i området omkring Kerteminde gjorde meget skade for spinaten hos Jensen Seed. Det kraftige regnvejr formåede planterne aldrig at komme sig over.

Varmt vejr
Hos Vikima Seed har man også stort set alt sin spinat høstet. Her fortæller man, at kvaliteten ser ud til at være i orden. I lighed med Jensen Seeds vurderes det, at udbyttet ligger fem-ti procent under et normalt år.

- Nu har vi jo ikke spireprøver af dem endnu, men ud fra en visuel vurdering ser kvaliteten ud til at være i orden. Udbyttemæssigt ligger vi dog til den lidt lave side. Jeg tror, det skyldes det varme vejr, som vi havde i juli måned, som planterne ikke helt har kunne tåle, siger Steen Aarup, frøavlsdirektør i Vikima Seeds.

Hos både Jensen Seed og Vikima Seed vurderer man, at når det kommer til de øvrige havefrø-afgrøder, så ser det kvalitetsmæssigt ganske udmærket ud. Høsten ligger dog generelt 10 procent under det normale.

 

Læs også