Handl det svinefoder, som du selv har korn til, på en kort kontrakt, lød rådet på fodermøde i går eftermiddags.
Godt 100 fremmødte kunne i går på et fodermøde i Vissenbjerg på Fyn få råd til, hvordan de skal handle korn og foder det næste stykke tid.
Og enigheden var stor blandt indlægsholderne, der talte foderstofselskaber og konsulenter: Handl det foder, som du selv har korn til, nu. Og helst på en kort kontrakt.
Analysen fra adm. direktør i foderstofselskabet ATR, Martin Lauridsen, var, at ingen kommer til at mangle korn i år. Denne vurdering byggede han blandt andet på estimater fra International Grain Council, der tror på en lagernedgang af hvede fra 197 til 192 mio. tons hvede globalt set, dvs. bare 5 millioner tons.
- Markedet er utrolig højspændt i øjeblikket, men det er ikke høstudbytterne rundt omkring i verden, der kan forklare hele stigningen. Der er noget spekulation inde i det også, sagde Martin Lauridsen, og mindede om, at de globale overgangslagre er pænt store nu i forhold til i 2007, hvor der også var voldsomme stigninger på kornet.
- Og I USA og Sydamerika venter de bare på at få lov til at eksportere til Europa, så der skal nok komme et prisfald om ikke før så i hvert fald til vinteren, vurderede Martin Lauridsen.
Pengene bestemmer
De fremmødte landmænd undrede sig i øvrigt over, at ATR er i færd med at opkøbe korn i Danmark til priser på helt op til 120-125 kroner, hvilket er helt uhørt gode priser i forhold til, hvad andre grovvareselskaber vil give.
- I kan være sikre på, at vi køber ikke korn i Danmark, uden at det er til fordel for os, heller ikke til 125 kroner, lød svaret fra Martin Lauridsen, der pegede på, at 70 procent af kornet gik til andre formål end foder.
Direktør i foderstofselskabet Brdr. Ewers, Hans Otte Ewers, var inde på, at det i øjeblikket er pengene på børserne og ikke de fysiske forhold, der bestemmer markedsudviklingen på råvaremarkederne, hvor pilene har peget op det seneste stykke tid.
Og han pegede på, at det kinesiske forbrug har en meget stor betydning for priserne på hvede og soja.
Stigningerne i sojaen er dog opvejet af et dollarfald.
Driftsøkonomikonsulent Søren Bjerring Bækholm rådede landmændene til at købe soja på 3 måneders sigt med rullende kontrakter, idet der kan være prisfald på vej.
Vedrørende rapsfrø vurderede han, at de måske kan stige lidt endnu, men det kan lige pludselig gå den anden vej.