Frygter kaos på kartoffelmarkedet

Dansk Kartoffelproducentforening arbejder på en model, så de berørte avlere af G-Kartoflers betalingsstandsning kan komme af med deres varer på en »fornuftig« måde.

Dansk Kartoffelproducentforening samler nu en række personer inden for kartoffelbranchen for at finde en model, der kan hjælpe de avlere, der havde kontrakt med G-Kartofler i Grindsted, der for nylig gik i betalingsstandsning.

Det sker for at sikre, at den kommende sæsons kartoffelmarked ikke bliver ødelagt af »frie kontrakt-kartofler« og for at sikre, at de berørte avlere ikke mister flere penge, end de i forvejen har gjort efter G-Kartoflers betalingsstandsning.

- Der findes nogle avlere, der lige nu er meget nervøse. De har nemlig ingen kontrakter længere. Nu vil vi gerne hjælpe dem med at få afsat deres kartofler på en fornuftig måde, så de får en rentabel forretning, siger Jørgen Nederby, formand for Dansk Kartoffelproducentforening, der fortsætter:

- Jo flere udbydere der kommer, jo mere nervøst bliver markedet også. Vi frygter, at det her kan være noget, som kommer til at presse markedet fuldstændig ned, så der lige pludselig slet ikke er nogen kartoffelavlere, der vil tjene penge, lyder det.

Jørgen Nederby fortæller, at G-Kartoflers betalingsstandsning kommer på et meget uheldigt tidspunkt. Var det sket bare tre måneder før, så havde de berørte avlere kunne nå at ændre deres planer, inden kartoflerne var sat i jorden.

Arbejder på højtryk
Hvem det er, som sætter sig sammen for at finde en løsning, hvornår løsningsmodellen er klar og hvordan en løsning eventuelt kan komme til at se ud, har Jørgen Nederby ingen kommentarer til på nuværende tidspunkt.

- Vi arbejder på det, og vi melder noget mere ud så hurtigt som muligt, lover han dog.

Målsætningen er dog, at de berørte avlere vil blive kontaktet af producentforeningen inden sommerferien, så de ikke skal gå rundt i uvished hele sommeren.

For mange pakkerier
Jørgen Nederby fortæller, at selvom G-Kartoflers betalingsstandsning naturligvis er trist for de berørte avlere med mange penge i klemme og for medarbejderne på G-Kartofler, så vil det på længere sigt, dog nok ikke skade kartoffelbranchen, at der kommer færre pakkerier.

- Vi må erkende, at der er for mange pakkerier. Konkurrencen er for hård, og det gør, at vi har svært ved at få vores produktionsomkostninger dækket. Der er ingen, der kan leve af at producere til underskud. Med færre pakkerier så bliver det ikke ringere for os. Det gør det ikke, siger Jørgen Nederby.

Læs også