Afgrøderne venter på varmen

Udsigt til varme og vækst i planterne. – Det er det vejr, vi har sukket efter, lyder det fra planteavlskonsulent.

Langsomt udviklede marker, isåede marker og sågar omsåede marker. Sådan er situationen for græsmarkerne i det nordjyske, der er blandt de hårdest ramte regioner i landet som følge af vinteren og forårets kulde.

Og selv om de nye planter i de omsåede eller isåede græsmarker er kommet pænt op, vil det være begrænset, hvad de vil kunne bidrage med af udbytte til 1. slæt, vurderer planteavlskonsulent og afdelingsleder i AgriNord, Poul Madsen.

- På grund af kulden er der ikke sket så meget i disse marker. Det er nogle små, spæde planter. Men når der kommer noget vand og varme, så får vi jo nok noget græs alligevel, konstaterer han.

Mangler vand
Siden vinteren har nordjyderne næsten ikke fået regn, men 20 millimeter i weekendens løb mange steder har dog gjort underskuddet mindre. Og med temperaturer, der ser ud til at kravle over 20 grader de næste par dage, er græsset klar til at rykke.

- Det er det vejr, vi har sukket efter, siger Poul Madsen.

Han kunne dog godt unde afgrøderne, især vinterrapsen, mere væde.

Udbytter
I Jysk Landbrugsrådgivning i det vestjyske bemærker planteavlskonsulent Mogens Andersen, at græsmarkerne ikke mangler andet end sol og varme for at kunne nå at rette lidt op på de seneste hårde måneder, der har efterladt nogle marker særdeles tynde og andre marker med en kraftig bestand af kløver.

- For en måned siden var der marker, vi troede på nok skulle komme. I stedet er de blevet tyndere på grund af kulden. Så sent som i morges (i går, red.) så jeg lidt rim i græsset, siger Mogens Andersen.

Han vurderer, at der ikke bliver de helt store udbytter i 1. slæt i år, og at det hovedsageligt skyldes, at græsmarkerne generelt er 1,5 uge bagud i forhold til normalen – med store variationer.

Læs også