Avlernes aften

RIDEHESTEAVL: Dansk Varmblods Region 7 har i år 20 års jubilæum med deres Hingsteshow Nord, hvor avleren er i centrum.

Dansk Varmblods Region 7 kan i år åbne dørene for det 20. Hingsteshow Nord på Finstrupgaard Ridecenter i Dall den 26. marts.

- Hingsteshowet er gået hen og blevet en tradition, fortæller Georg Thinggaard, Frejlev, der er ny formand for Region 7 og medlem af hingsteshow-udvalget.

For tre år siden var han med til at flytte arrangementet til fredag aften i stedet for lørdag af hensyn til hingsteholderne, for hvem sæsonen lige er gået i gang, og så er der nok at se til på en lørdag.

- Det var lidt svært at slå i gang, men det er gået hen og blevet en stor succes, fortæller formanden.

Sidste år var der næsten 700 tilskuere.

Fokus på avleren
Mange af dem er avlere.

- Vi vil ikke bruge tid på shows og opvisning, for så er der ikke nok tid til at se hingstene. Det er jo dem, det handler om, siger Georg Thinggaard, der forventer, at der kommer mellem 40 og 50 hingste hovedsageligt fra regionen men også fra for eksempel Sønderjylland.

De vises under rytter i dressur og spring, løse i hallen eller i løsspringning. Hingsteshow Nord er en unik mulighed til at vurdere hingstene i forhold til hinanden, mener formanden, der selv har tre avlshopper.

- Det er vigtigt at se hingstene rent fysisk, siger han.

Selv kigger han efter afstamning, eksteriør, præstationer, resultater og eventuelt forældrenes resultater, når han skal vælge hingst til sin hoppe.

- Og så kan man på Hingsteshow Nord også se hingstens temperament, og hvordan den opfører sig til et show, tilføjer han.

Ældre og unge
Hingsteshowet er også en mulighed for at se både ældre hingste og helt unge hingste, der netop er blevet kåret ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning.

Og de ældre hingste er der faktisk ellers ikke mulighed for at se andre steder end hos de hingsteholdere, der har hingsten.

- Det er jo de ældre, der præger avlen, og de der har lavet de unge, siger hingsteholder Henning Jensen, Stutteri Volstrup ved Svenstrup, der også er med i hingsteshow-udvalget.

Han oplever, at mange avlere går tilbage og bruger de ældre hingste, fordi de har vist, hvilke kvaliteter de har.

Mulighed for god hestesnak
Som alle de andre hingsteholdere står han klar til en snak i staldene under hingsteshowet.

Og der skulle være god mulighed for at få en god hestesnak med ligesindede, for cafeteriet på Finstrupgaard åbner allerede klokken 16.30, inden showet starter klokken 19.

Henning Jensen og Pia Holländer, Stutteri Volstrup ved Svenstrup, har fået årets første føl efter Churchill. Moren til føllet, en Corlando-hoppe, er fjerde generation af hopper på stutteriet, som de selv har avlet. Fædrene til de fire generationer af hopper er Churchill, Corlando, Calato og Sidney, som også alle har været på stutteriet.

Stammoderen er en fuldblodshoppe.

- Den købte jeg på Bornholm for 5.000 kroner for mere end 20 år siden efter at have set en video af den, fortæller Henning Jensen med et smil.

Hoppen blev sidenhen elitehoppe og har blandt andet leveret en A-hest i dressur og en S-hest i springning. Hoppens første føl var som treårs på eliteskue.

Parret glæder sig hvert år, når føllene begynder at komme.

- Det er værd at vente 11 måneder på, siger Henning Jensen.

Han har selv seks avlshopper og tre avlskårede hingste på stutteriet; Gørklintgårds Santos, Volstrups Casillas og Churchill.

Læs også