En lille gruppe svineproducenter fik i går på en temadag om foder og mavesundhed lov til, ved selvsyn at konstatere, hvordan forskellige grader af mavesår tager sig ud, når der laves USK-undersøgesler.
Vestjyllands Andel havde i går inviteret svineproducenter til en temadag om foder og mavesundhed på Videncenter for Svineproduktions afdeling for svinesygdomme på laboratoriet i Kjellerup, og godt 20 deltagere mødte op for at se på maver og hører om, hvad der sker i grisen forud for mavesår.
De deltagende svineproducenter var på forhånd delt op i to hold, så der var bedre mulighed for at se, røre og spørge, da der blev kigget på mavesår af forskellige grader sammen med dyrlæge Gerda Holm i laboratoriet.
Forinden var der foredrag ved dyrlæge Birgitta Svensmark, der forklarede, hvordan man vurderer maver og mavesår, når der laves USK undersøgelser – Udvidet Sundhedskontrol.
Alle variationer
For grisen begynder det blot med en irritation, der ikke behøver at betyde noget for grisen. Det er først, når det forværres, og der dannes krater og sår, at det begynder at påvirke grisens trivsel og foderoptag.
- Mavesårene ses i alle variationer. Tidlige stadier kan heles af, men dybere sår forsvinder ikke! Der dannes arvæv og spiserørets åbning ser vi helt ned til kun tre millimeter i diameter. Netop på grund af arvæv, påpegede hun og understregede, at det er derfor man kan opleve søer der gentagende æder og brækker sig i forsøget på at få noget ned.
Indeks
For at graduere graden af mavesår har man lavet et indeks, hvor 1 er lavest og 8 er værst.
- De væsentlige indeks er på 6 og der over, påpegede hun.
En af deltagerne spurgte om klimagrise også får mavesår, og til det svarede Birgitta Svensmark:
- Yes - den yngste gris jeg har set med mavesår var fem dage gammel. Det er slet ikke unormalt med maveindeks seks hos klimagrise, påpegede hun.
Hun forklarede endvidere, at de fleste mavesår er fodringsbetingede, men også kan skyldes virus.
- Jeg ved godt, at man ikke skal sammenligne mennesker og dyr, men ingen tvivl om, at det svier når der kommer foder ned i maven, hvor der er sår, understregede dyrlægen.
Struktur
Vestjyllands Andel har i de senere år slået meget for struktur i svinefoder, og det var også hovedbudskabet i indlægget fra produktchef Torben Jensen, da han i går orienterede om forebyggelse af mavesår.
- I 1980 snakkede man om piller uden smuld, i 1990 var det at hæmme salmonellaforekomsten, i 2000 var det at hæmme mavesår og i dag – i 2010 taler vi soliv og produktivitet, sagde Torben Jensen.
Han påpegede, at råvarer ikke længere bare er råvarer, og at der er et utal af kombinationsmuligheder når recepten skal laves.
- Fodernormer forudsætter at maven fungerer. Hvis grisene for eksempel ikke kan tåle sojaskrå, så hjælper det ikke at komme det i, ifølge normerne, understregede han.
- De produktive søer skal fodres efter en høj udnyttelse af næringsstoffer, maksimal og optimal struktur og med en sikring af en optimal mikroflora, lød det fra produktchefen.