Forening: Svin giver danske kyllinger problemer

Den salmonellafrie kylling, som de danske kyllingeproducenter med møje og besvær har skabt, kan blive inficeret af danske svin, advarer producentforeningen De Frie Producenter.

- Dagligdagen er fyldt med risiko for, at de danske svin smitter. De Frie Producenter vil have undersøgt, om svin er en potentiel smittekilde til salmonella i fjerkræ. Danske kyllingeproducenter har simpelthen ikke råd til at løbe en risiko for, at deres salmonella-handlingsplan saboteres af urene danske svin, skriver formanden for producentforeningen Bo Wieck-Hansen.

DFP vil have kortlagt, hvor de smittede svinebesætninger er, og om det er disse svinebesætninger eller svinetransporterne, der udgør den store smitte risiko.

- Hvis - eller snarere når - en svinebesætning smitter et eller flere kyllingehuse, er det ikke urimeligt, at det er svineproducenten og vognmanden, der idømmes erstatning for de kyllinger, som skal destrueres, lyder det fra Bo Wieck-Hansen.

Få det væk
Bo Wieck-Hansen opfordrer de danske svineproducenter til at udrydde salmonella.

- Når danske kyllingeproducenter kan udrydde salmonella, så skal danske svineproducenter også. Desværre er det nok de samme producenter, hvad enten de producerer kyllinger eller svin, som igen og igen har problemer med kvaliteten.

- De skal til at foretage sig noget effektivt. Enten ved at lave de nødvendige forbedringer, eller også stoppe i erhvervet, skriver Bo Wieck-Hansen i en kommentar på www.dfp.nu.

Formanden for Videncenter for Svineproduktion (VSP), Lindhart Nielsen, mener ikke, at der er grund til strammere salmonellaregler for svineproducenterne. Han er tilhænger af at følge den nye salmonellahandlingsplan, som svineproducenterne netop har taget hul på.

- Det er den måde, hvorpå vi udnytter økonomien bedst, sagde han i januar til Effektivt Landbrug.

Læs også